Чивић: Зашто се не говори о бошњачким и хрватским жртвама рата у Републици Српској?

Посланик Коалиције „Домовина“ у Народној скупштини РС Недим Чивић указао је вечерас да они који су током посљедњег рата у БиХ чинили злочине, у било чије име, морају да одговарају.

FENA / 28. фебруар 2018

Указао је да Извјештај о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, који је размотрен вечерас у ентитетском парламенту, односи само на Србе.

Наводећи да се жртве не могу дијелити по националности или по неком другом основу, Чивић је истакао да је овај документ, који је припремио Центар РС-а за истраживање рата, ратних злочина и несталих цивила,  требало да обухвати и бошњачке и хрватске жртве те податке колико се још тражи несталих особа из тих народа.

Пита и зашто нису споменута бар бошњачка и хрватска дјеца жртве рата. – Шта је са 100 и више дјеце страдале дјеце у Приједору. Зашто се никада не испита ратни злочин у мјесту Снагово код Зворника – упитао је Чивић и нагласио да за те злочине неко мора одговарати.

Посланици су размотрили и Извјештај о сарадњи институција РС-а са Хашким трибуналом у 2016.години, у оквиру које је посланик ПДП-а Бранислав Бореновић подсјетио да је из буџет РС-а издвојено 1,5 милиона за Стефана Каргановића и за његову невладину организацију "Историјски пројекат Сребреница", а да ништа није урадио од обећаног.

И посланик НДП-а Драган Чавић тврди да је Каргановић, против кога је поднио и кривичну пријаву, побјегао из РС-а, иако је против њега требало да се води судски процес.

Сматра да морају престати политичке манипулације темама ратних злочина и тражења несталих.

Посланици ће и вечерас радити продужено, а на дневном реду је још пет тачака, међу којима и двије интерпелације опозиције о стању у здравству и пензионом осигурању те јавним предузећима.

Како је најављено, парламент рад наставља и сутра.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.