ЦНН о Путиновој "приватној армији": Русија стеже обруч, али Москва не жели то да призна

Наводећи да нема ничег тајног у руском присуству у Централноафричкој Републици, ЦНН у извештају даје информације о повезаности Русије и Јевгенија Пригожина.

BUKA portal / 13. август 2019

"На улицама се могу видети пропагандни постери са поруком 'Русија: Руку под руку са вашом војском'. Локалне радио-станице пуштају руске баладе и часове руског језика. Регрути се у војсци обучавају на руском и користе руско оружје", наводи ЦНН.

Али руска кампања у овој ратом разрушеној земљи је све само не искрена. Комбинација изнајмљеног оружја и паметног ПР-а увећава утицај Москве, и надмашујући ривале Русија се поново намеће као водећи играч у региону, наводи америчка телевизија.

Вишемесечно истраживање ЦНН-а утврдило је да овај амбициозни подухват у срцу Африке спонзорише Јевгениј Пригожин - олигарх толико близак Кремљу да је познат као “кувар” Владимира Путина. Њему су средином 2016. због финансирања Агенције за истражвање интернета која се мешала у председничке изброре сакциоје увеле САД.

Пригожинов конгломерат укључује компанију “Лобаyе Инвест” која финансира радио-станицу у Централноафричкој Републици. Такође, финансира и обуку војних регрута у овој држави коју спрооводи 250 руских плаћеника, чији се број још повећава, а дивиденде компаније “Лобаyе Инвест” уступа за потрагу за дијамантима и златом у земљи богатој рудним богатствима.

Пригожин није стран свету плаћеника - приватних војних извођача, како су они познати у Русији. Сматра се да он стоји иза операције “Вагнер”, која је одиграла улогу у сукобима у Украјини и Сирији. Један од његових ветерана води компанију.

"То је само борбена јединица која ће учинити све што Путин каже"

 

Пут ЦНН-а у Централноафричкој Републици почиње са саговорником удаљеним хиљадама километара у неугледном стану совјетске ере.

Руски плаћеник седи у тами пушећи без престанка, док се спрема да први пут говори о свом искуству у војсци која званично не постоји.

Борио се у Чеченији против сепаратистичких побуњеника, као и у Сирији како би подржао режим Башара ел-Асада.

Тражио је да се његов идентитет сакрије, плашећи се репресије због разговора о “сили из сенке” која помаже у ширењу моћи Русије и њеног утицаја у нестабилним подручјима у свету.

Платио га је, каже, Вагнер.

“То је само борбена јединица која ће учинит све што Путин каже”, додаје он.

То је оптужба коју Кремљ негира. Путин је у јуну о војним извођачим радова у Сирији рекао: "Ти људи ризикују своје животе и у великој мери ово је допринос борби против тероризма, али ово није руска држава и ниије руска војска".

Али аналитичари кажу да је незамисливо да Вагнер постоји без Путиновог одобрења. Заиста, камп за буку у Молкину на југу Русије повезан је са базом руских специјалних снага, коју чувају редовни војници и не примају посетиоце.

Седиште плаћеника у Централноафричкој Републици је у сада разрушеној бившој председничкој палати у Беренгу, на два сата вожње од главног града, наводи ЦНН.

Савет безбедности УН 2017. одобрио је Русиији обуку, али остале владе нису очекивале да ће Пригожинови људи "попунити празнну".

“Није изненађујуће што су тренери прекрили лица и одбили да сарађују са нама”, наводи ЦНН.

“Русија се враћа у Африку”

 

Једини човек који је интервјуисан је Валериј Захаров, ведар и отмен бивши обавештајни официр који је деведесетих година прошлог века провео у Чеченији, а сада је задужен за обуку.

Своју улогу схвата једноставно, говорећи ЦНН-у: “Русија се враћа у Африку”.

“Били смо присурни у многим земљама током постојања Совјетског Савеза, а Русија се сада враћа на исти положај. Још увек имамо везе и покушавамо да их поново успоставимо”, рекао је.

Захаров описује инструкторе као резервисте. Ни он, али ни нико други нису могли да објасне ко их је послао и ко их плаћа.

Он је ЦНН-у рекао да ради као саветник за сигурност за председника Централноафричке Рпублике.

“Он ме плаћа, дакле радим за њега”, рекао је Захаров.

Захаровљев послодавац, председник Централноафичке Републике, рекао је за ЦНН да не постоји веза између подршке Русије војној обуци и других сектора.

Али ЦНН је прибавио документ који показује да је “Лобаyе Инвест” добио права за истраживање на седам локација за потрагу за дијамантима и златом.

Док се ЦНН спремао да објави извештај, веб-страница пвезана са Пригожином објавила је петнаестоминутни пропагандни видео-материјал о боравку ЦНН-а у Централноафричкој Републици, оптужујући ЦНН да су плаћали локално становништво да говоре лоше о Русима.

И САД и Француска, бивши колонијални господар Централноафричке Републике, изразиле су забринутост због руских активности у овом делу Африке.

Москва сада има око 20 војних споразума са афричким земљама. А тамо где се пружи прилика Пригожин обезбеђује плаћенике и средства за прудубљвање руског утицаја, а заузврат добија прступ неискоришћеном богатству.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.