ЦНН: WхатсАпп постаје озбиљан проблем у борби с коронавирусом

ВЛАСТИ земаља диљем свијета покушавају на све начине грађанима дати точне информације о пандемији коронавируса те покушавају, колико је могуће, смирити панику.

BUKA portal / 19. март 2020

 

Стожери за цивилну заштиту редовито одржавају пресс конференције и објављују нове податке, но велики непријатељ у томе им је WхатсАпп, пише ЦНН. Најпопуларнија свјетска апликација за измјену порука постала је легло неточних информација, лажи и штетних савјета како се заштити од коронавируса што представља све већи проблем.

"Молим вас, немојте безвезе дијелити непровјерени садржај преко WхатсАппа. Ријеч је о конфузним и драматичним порукама које никоме не користе, а могу бити и опасне", написао је на Тwиттеру ирски премијер Лео Варадкар након што се у његовој земљи преко WхатсАппа почела дијелити информација да је четверо јако младих људи хоспитализирано.

Ирска влада одмах је демантирала те гласине, а иста порука се ускоро појавила на француском и хебрејском, али само с измијењеним локацијама. Апликацијом колају тисуће "савјета" како се заштити од вируса, а један од најраширенијих је да људи сваких 15 минута требају попити топлу воду јер ће она испрати вирус у желудац, а тамо ће га убити желучане киселине.

САД-ом се шири савјет да грађани напуне спремишта залихама хране за два тједна па је морао реагирати национални стожер за сигурност и демантирати гласине. У Шпањолској се корисницима савјетује да у устима мућкају воду с оцтом и соли. Овај проблем није заобишао ни Хрватску у којој су се појављивале поруке "пријатеља од некога тко ради у болници" или "брата дјелатника из градског поглаварства" које су шириле разне информације које су се испоставила као лажне.

WхатсАпп је најавио да ће одлучније кренути у борбу против ширења дезинформација, али највећи проблем је што су поруке у апликацији криптиране тако да их могу прочитати само пошиљатељ и приматељ и немогуће је контролирати тко што шаље будући да је ријеч о милијардама порука. WхатсАпп је запослио сервисе који провјеравају точност информација, али то могу учинити тек кад им нетко од корисника прослиједи потенцијално збуњујућу поруку. 

WхатсАпп је на Фацебооку, који је власник апликације, у акцију позвао и министарства здравства појединих земаља и твртке које се баве провјером информација како би се оне што брже сузбиле. У апликацији ће се такођер појавити оглас који корисника усмјерава на нову WхатсАпп групу у којој може пријавити сумњиви садржај.

Индеx


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.