Цоцо Цханел: Жена која нас је научила смјелости

Габриелле Цоцо Цханел, француска модна креаторица, пионирка у свијету моде, рођена је 19. августа 1883. године у малом француском градићу Саумуру

BUKA portal / 19. август 2019

 

Ову смјелу даму која је двадесетих година прошлог стољећа лансирала нови модни стил који је био потпуно супротан од дотадашњих модних стандарда, и данас многи сматрају најзначајнијом особом модног дизајна у 20. стољећу

Цоцо Цханел једноставност је сматрала најважнијим елементом праве елеганције, те је у складу с тиме "укинула" неудобне корзете и понудила женама практичну одјећу која ослобађа тијело.

Памтимо је највише по женском одијелу које се састоји од сукње до кољена и сакоа, те по чувеној малој црној хаљини и наравно по парфему “Цханел Но. 5” који је постао легендарни мирис 20. стољећа. Креирала је комплетан модни стил - ручне торбице с дршкама од златних обруча спојених у ланац, шик детаље у облику великог цвијета на реверу. Бијела и црна боја су, захваљујући њој, постале темељ сваког модног стила а бисери и парфеми неизбјежни детаљи за жене са стилом.

Цоцо је женама одјенула хлаче, распустила барокне пунђе, скратила им косу, али и сукње. Будући да покретима тијела не одговарају крути материјали, за своје моделе бирала је лаганије материјале.
Име које се памти

Преминула је 1971., у 88. години живота, у паришком хотелу смјештеном точно насупрот њеном првом бутику. За собом је оставила неизбрисив траг, утјецала је на многе животе, на умјетност и на моду. Револуционарна, иновативна и другачија, давала је женама лекцију из смјелости, храбрости и става, генерације је научила што је то отмјеност и стил.

Андрé Малрауx, француски писац, револуционар, теоретичар културе и врсни познавалац умјетничког и политичког живота Француске давно је предвидио: „Од Француске у 20. стољећу остат ће запамћена само три имена: де Гаулле, Пицассо и Цоцо Цханел“.

Око њеног гроба постављено је пет камених лавова, који симболизирају снагу ове невјеројатне жене.

Сенса


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.