Човић: Истрагу криминалних радњи у Алуминију обавити што прије и транспарентно

Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић сматра да правна држава мора показати своју снагу у случају Алуминија.

BUKA portal / 21. јул 2019

"Све што има обиљежја криминалних активности мора бити истражено и процесуирано. Ту нико не смије бити заштићен. Они који су малверзацијама извлачили новац из Алуминија имају име и презиме и надлежне институције ту причу требају довести до краја. Апелирам да се то уради што прије и да тај процес буде максимално транспарентан", казао је Човић у интервјуу за Фену.

Он истиче да је оживљавање производње у Алуминију и збрињавање радника приоритет на којем сви морају радити. "Сад је најважније заштитити раднике и то у смислу репрограмирања кредитних обавеза које многи од њих имају те осигурања примања и здравственог осигурања. Свима треба бити јасно да Алуминиј не може и не треба бити исти као до сада. Процес обнове мора ићи етапно и због техничко-технолошких, али и економских разлога.

Конкретни планови и економске рачунице постоје па и редослијед активности које треба подузети је јасан. Све то мора бити на здравим економским основама. Наравно, све то укључује низ претпоставки, административних, техничких и финансијских одлука. Ту је посебно важна улога Владе Федерације и ја очекујем да та улога буде све видљивија", наглашава Човић.

Говорећи о посјету Загребу и тамошњим разговорима о Алуминију Човић подсјећа да је Алуминиј један од највећих произвођача у БиХ те уједно и један од највећих увозника и извозника те да је његовим заустављањем значајно угрожено пословање Луке Плоче, Жељезница Федерације БИХ и дијела Хрватских жељезница које повезују луку Плоче и БиХ.

Поред тога, власничка структура Алуминија је таква да 44% чине мали дионичари (радници), 44% влада Федерације БиХ, а 12% Република Хрватска. Сви они имају своје представнике у Надзорном одбору, у складу са удјелом у власничкој структури. "Због наведених чињеница јасно је да Алуминиј није само проблем локалног карактера, па се чак не тиче само ни БиХ.

Све краткорочне и дугорочне реперкусије изазова с којима се суочавамо посљедњих дана сасвим сигурно ће јос дуго времена бити један од наших приоритета у заједничком настојању да у највећој могућој мјери санирамо штетне посљедице престанка испоруке електричне енергије Алуминију, што је довело до гашења производње. У овом тренутку најважније је изнаћи одговоре како и којом динамиком покренути производњу на тржишним основама и заштити права упосленика.

Увјерио сам се да сва питања везана за судбину Алуминија, особито након ових сусрета, имају сву потребну пажњу, разумијевање и подршку", каже Човић.

Прокоментирао је и прозивке на његов рачун у смислу одговорности за стање у којем се нашао Алуминиј. "Што се мене особно тиче, иако сам апсолутно и недвојбено био изван менаджмента и било каквог утјецаја на сами рад Алуминија, свјестан сам да као предсједник ХНС-а и водеће хрватске странке носим одређену дозу, увјетно речено је можемо називати политичком одговорности и то као неко ко је представник и ко говори у име хрватског народа.

Првенствено на начин и у смислу потребе да пружим свој максималан допринос корацима усмјереним ка збрињавању радника и обнови производних процеса у Алуминију. Напосљетку, од мене је затражена помоћ од оних којима је она због насталих околности потребита, а то је већ само по себи довољан разлог да се укључим у рјешавање овог проблема у мјери у којој то могу и у којој је то допуштено", истиче Човић.

Каже како је јасно да постоји и политичка злоупотреба случаја Алуминиј, која је присутна већ годинама, а ова ескалација проблема покушала се, додаје, искористити како би се, прије свега њега, а онда и хрватску политику у БиХ ослабило у врло осјетљивом политичком тренутку. "Покушаји да се мене обиљежи као некаквог главног кривца су политичке подвале и дио много већих игара за које је Алуминиј само искориштен.

На жалост креатора, такви покушаји су већ пропали и хрватска политичка позиција у БиХ данас није нимало слабија. Напротив. Ипак, није тајна да многи који више и не крију антихрватски сентимент, прижељкују господарско, друштвено па онда и политичко осиромашење и крах Хрвата као политичког народа, а ситуација с Алуминијем их је додатно охрабрила у таквим размишљањима.

С те стране је јако важно да управо сада, када је можда и најтеже, покажемо сву устрајност, одлучност, али и визионарство и прилагодљивост који ће одредити пословне потезе за будућност модернизације, прогреса и снажног искорака овог поднебља ка Еуропи", поручује Човић.

Када је у питању политички заокрет који је недавно најавио у контексту блокаде успоставе власти и реформе изборног закона Човић каже да се можемо неко вријеме након избора претварати као да имамо власт, али је "права истина да је немамо и институције губе снагу у смислу функционалности, капацитета доношења одлука, али и политичком смислу“.

То се онда, додаје, одражава и на еуроатлантске интеграцијске процесе и активности с којима већ увелике каснимо. "Комплетна држава тоне све дубље у кризу и не можемо се правити као да то не видимо. Стога је и наша обавеза, као одговорног политичког субјекта, да дигнемо глас против тога и укажемо на сву погубност свјесног опструирања имплементације изборних резултата и проведбе на изборима изражене воље сва три конститутивна народа и свих грађана БиХ.

Међутим, очито је да има оних којима одговара статус qуо и неуспостава власти, а посебно избјегавање реформе изборног законодавства. Они који то раде су крајње неодговорни, јер тако обесмишљавају одржавање избора, чиме угрожавају владавину права и демокрацију. Хрватска страна није и неће бити дио проблема и опструкција.

Међутим, за нас је, а увјерен сам и за цијелу БиХ и њен еуропски пут, преважно да власт профункционира, али и да коначно ријешимо питање изборног закона, као важног стуба владавине права те заштите уставних начела и опћих принципа људских права. Уосталом, то од нас очекују и пријатељи из ЕУ. Нећемо допустити да нас се више завлачи и троши вријеме на продуцирање некаквих криза.

Они који уистину желе с нама озбиљно сарађивати морат ће врло брзо ставити све своје карте на стол. Сви који желе конкретан напредак имат ће партнера у нама, али алиби за опструкције не желимо давати никоме. Идуће године су локални избори у БиХ и они коначно морају бити одржани и у Мостару.

Темељна претпоставка за то је измјена Изборног закона. Очекујемо да то, без даљњег непотребног и штетног одлагања, прихвате партнери на бошњачкој и српској страни с којима смо ушли у постизборну сарадњу", закључује Човић у разговору за Фену.

 

 

Фена


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.