Човић о детаљима разговора с делегацијом СДА: Пријатељски разговор!

На конференцији за новинаре након састанка делегација ХДЗ-а БиХ и СДА у Мостару, лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић казао је имао крајње пријатељске разговоре са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем.

BUKA portal / 07. новембар 2019

"Имали смо крајње отворене, пријатељске разговоре, који сваки пут праве нови корак ка оптимизму. Разговарали смо о неколико тема о којима ћемо наставити разговарати", поручио је Човић те казао како је примарна сурадња двије странке како би се релаксирали односи и кад је у питању однос два народа.

"Желимо да се то осјети и на хијерархији и унутар устроја и СДА и ХДЗ-а. Друго питање је да што прије успоставимо власт на разини Босне и Херцеговине, али и уопће све разине власти, да то што прије завршимо и мислим да ћемо у Сарајеву о томе разговарати како би многе теме покушали ставити на сто", истакао је Човић.

"Заједничка идеја је да што прије успостава власти на разини БиХ можда нам даје пригоду и шансу да у вријеме предсједања Републике Хрватске Европском унијом, кад ће поново на дневном реду бити кандидатски статус Сјеверној Македонији и Албанији, да буде и БиХ на том пакету, а једина препрека је управо та успостава власти", додао је.

Лидер ХДЗ-а БиХ је навео и како ће стално водити разговоре у вези са тим како би сви представници власти рјешавали проблеме и отклањају проблематику како би се економско стање стабилизирало.

"Договорили смо око Изборног закона да желимо то рјешавати и мислим да ћемо идући четвртак имати заједничке састанке на ту тему. Изнијели смо став да желимо разговарати о свему ономе што је данас проблематично када је у питању одлука правосудних институција у БиХ и Суда у Стразбуру и кад је у питању град Мостар, Дом народа и Предсједништво. Иначе смо се обвезали да имамо једну динамику наших особних разговора", рекао је.

Истакао је и како су он и Изетбеговић имали десетек разговора до сада те да стварају амбијент који нуди једно приближавање односа, а све да БиХ профункционира на своме еуроатланском путу, али и на унутарњој стабилности и да негативне трендове покушају усмјерити у другом смјеру, како је нагласио.

Н1


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.