Човјек је ријешио да се искупи природи: Мјесто у Ирској које настањују животиње пред изумирањем

Уточиште

BUKA portal / 16. март 2020

Надимак Ирске био је Земља вукова, због тога што се у прошлости много вукова слободно кретало Зеленим острвом, а до потпуног уништења врсте дошло је отприлике пре 250 година.

Осим живописном природом, Ирска однедавно може да се похвали и првим животињским уточиштем у које су смештене животиње које су некада боравиле на овом подручју. Тако је на приватну иницијативу основан Вајлд Ајрелнд, мини зоолошки врт, односно уточиште у коме можете да видите медведе, риса, вукове, мајмуне, црвеног јелена, вепра и многе друге. Ове животиње нису ту случајно. Оне су пред изумирањем у Ирској и управо ово место их је спасло.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Еверyоне феелс гоод wхен тхе сун схинес! ☀️

А пост схаред бy Wилд Иреланд (@виситwилдиреланд) он

 
 
 

Тхе Wолф Ден! Wилд Иреланд ис опен еверy даy овер тхе мидтерм бреак. Сее yоу соон

А пост схаред бy Wилд Иреланд (@виситwилдиреланд) он

Уточиште Вајлд Ајрленда смештено је на бајковитом Вајлд Атлантик Веју који се протеже дуж западне обале Ирске. Тачније, уточиште се налази на полуострву Инишовен, где животиње бораве у свом природном станишту.

Након више од сто година животиње су враћене тамо где припадају, у природу и заиста је похвално што се неко за њих побринуо, а спасене су из циркуса и многих других места која су непримерене за живот.

Посебно је занимљиво то што је ово подручје пре неколико векова било прекривено древном кишном прашумом у којој су безбрижно живеле дивље животиње, али због људске небриге и пустошења, нестала је и шума и животиње. Уточиште је посебно и по томе што су за животиње створени готово идентични услови за живот укојима су живеле раније

 

Вајлд Ајрленд је дом смеђем медведу, једном од највећих копнених месождера у Европи. Неки ДНК налази доказују да је ова врста предак поларног медведа, а због крчења шума већина их је изумрла. Уз медведе, пажњу одвлаче и вукови, животиње по којим је Ирска добила надимак "Острво вукова". У прошлости се много вукова слободно кретало Зеленим острвом, а до потпуног уништења врсте дошло је отприлике пре 250 година.

 

Сматра се да је последњи вук у Ирској убијен 1786. године на брду Лајнстер јер је наводно убијао овце. У склоништу се данас налазе три вука.
Пажњу ће вам заокупити и мајмуниварварски макаки, који живахно трчкарају по свом приватном острвцету које имитира природно станиште у којем још бораве лабуди, патке и гуске. Уз њих, шетајући даље, наићи ћете и на црвеног јелена, последњу преосталу изворну врсту ове животиње. Осмех ће вам измамити и дивља свиња која весело трчкара по својој територији.

Али то није све. Кад уђете у уточиште, дочекаће вас кокошке, голубови, зечеви, лисице, сове, итд. Списак је велики, али се можда питате зашто су и ове животиње овде.

Наиме, Вајлд Ајрленд ће пружити дом свим животињама које су одбачене или живе у непримереним условима.

Улазница за одраслу особу је 10 евра, а већ сте на самом улазу опчињени мноштвом плишаних играчака у облику животиња које настањују ово острво. Обавезно узмите кишобран, кабаницу и обућу која не пропушта воду јер су услови исти као у природи. Испред уточишта доступан је бесплатан паркинг, а отворено је 7 дана у недељи од 10 сати ујутру па до 16 сати по подне.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.