Црне прогнозе: Економисти очекују рецесију наредне године

Амерички економисти сматрају да ће трговински рат председника Трампа са Кином допринети драстичном успоравању економског раста САД у овој и наредној години.

BUKA portal / 07. октобар 2019

То је појачало страх од пада у рецесију већ крајем идуће године.

Најновија анкета Националне асоцијације за пословну економију (НАБЕ), у којој је учествовао 51 испитаник из америчког привредног живота, показала је да се очекује успоравање раста БДП-а САД на 2,3 одсто у овој години са 2,9 процената из 2018, преноси АП.

Нова пројекција значајно је лошија у односу на процену раста од 2,6 одсто за 2019. годину коју је НАБЕ изнео у јуну. За 2020. годину, прогностичари очекују да ће раст БДП-а успорити на 1,8 одсто.

Поручују, међутим, да су мале шансе за рецесију у наредних 12 месеци, али предвиђају повећање ризика до краја наредне године.

Грегори Дако, главни економиста "Оксфорд економикса", каже да су прогностичари НАБЕ-а постали песимистичнији током лета, будући да је 80 одсто испитаника изгледе по перспективе раста сада окарактерисало као негативне.

"Успон протекционизма, континуирана неизвесност трговинске политике и спорији глобални раст, сматрају се кључним ризицима“, рекао је Дако.

Трговински сукоби доживљавају се као главна опасност, будући да их је тако идентификовало 53 одсто испитаника, док 12 одсто економиста као највећу претњу види слабији глобални раст. Прогнозери процењују да постоји само седам одсто вероватноће да ће рецесија почети ове године, 24 одсто очекује избијање рецесије до средине 2020. године, а 47 одсто до краја 2020. године. Истовремено, вероватноћа за избијање рецесије до средине 2021. године износи чак 69 одсто.

Да би избегла економску рецесију, америчке Федералне резерве (ФЕД) снизиле су два пута ове године референтну каматну стопу. Међу економистима НАБЕ-а, око половине њих не очекује ново смањење камате у овој години, док 43 одсто предвиђа барем још једно резање. Око 69 одсто економиста очекује да ће ФЕД смањити референтну стопу до краја 2020. године у односу на ниво на ком је сада. НАБЕ је професионална организација која окупља 2.800 чланова ангажованих у области економије.

Б92


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.