Црногорска општина на граници с Албанијом средиште епидемије

Од 34 узорка испитана данас, 18 узорака било позитивно од којих су 15 из Тузи.

HINA / 25. март 2020

Једна од најмањих у Црној Гори, опћина Тузи на самој граници с Албанијом нашла се у уторак у средишту епидемије коронавируса пошто је Институт за јавно здравље регистрирао 15 случајева заразе у опћини с око 12 тисућа становника, већином Албанаца и Бошњака.

„Од 34 узорка испитана данас, 18 узорака било позитивно од којих су 15 из Тузи. Ситуација је јако опасна. Ради се о јако инфективном вирусу који се јако лако шири и може заразити велики број људи", приопћио је директор Института Бобан Мугоша.

Он је најавио за сриједу истраживање ширине епидемије у Тузима те је апелирао на становништво тог подручија да не излази из куће, а да се „они који имају било какве симптоме попут прехладе издвоје у посебне собе".

Потпредсједник црногорске владе Милутин Симовић, који предводи Национално координацијско тијело за заразне болести, рекао је да је вечерас почела борба за Тузи и за цијелу Црну Гору.

"Грађани Тузи и широм Црне Горе увијек су били и мудри и кадри, да истрпе и да преживе, а посебно када је бивало тешко и кад је било најтеже. Ово је битка коју ноћас почињемо. Морамо је побиједити за добро грађана Тузи и за добро свих грађана Црне Горе“, приопћио је Симовић.

Већински албанска опћина Тузи најмлађа је опћина у Црној Гори. Тај је статус стекла крајем 2018. године, а до тада је била дио Подгорице.

Апелирајући на своје сумјештане и сународњаке, предсједник опћине Ник Ђељошај позвао је да "од данас уз бесу сви бораве у својим кућама и изолацији". Беса је код Албанаца чврсто обећање које се мора одржати по цијену живота.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.