ЦРТАО ЗА ГИНИСА: Керим је једини 3Д стреет артист у БиХ и од свог рада живи

Једини је из БиХ радио на осликавању највеће 3Д слике која је ушла у Гуиннессову књигу рекорда, а његова слика се може погледати у далеком Лос Ангелесу, у “Музеју илузија”

Tatjana Čalić / 20. мај 2019

''First Snow'', UAE, Dubai, 2018.

Керим Мушановић је млади босанскохерцеговачки академски сликар који се бави 3Д умјетношћу на асфалту и своје виђење свијета приказује кроз тродимензионалност. Једини је из БиХ који је радио на осликавању највеће 3Д слике која је ушла у Гуиннессову књигу рекорда, а његова слика се може погледати у далеком Лос Ангелесу, у “Музеју илузија”.


Керим је гостовао и на свим већим 3Д умјетничким фестивалима широм свијета и освојио бројне награде.


На самом почетку је улична умјетност за њега била само хоби, а данас је једини активни 3Д анаморфни умјетник (стреет арт) у Босни и Херцеговини, и од свог рада живи.


Кључна је била 2012. године када је увидио да радећи у јавном простору најбоље може показати своју креативност и остварити контакт са случајном публиком, која можда никада није ни жељела отићи на неку изложбу затвореног типа.


Обзиром да због оваквог начина рада случајни пролазници постају “умјетнички критичари”, интересовало нас је са каквим се коментарима се сусреће: “Док радим слику врло често имам прилику разговарати са, како сте рекли, “умјетничким критичарима” тог тренутка. Коментари су сасвим очекивани, као напримјер: “Шта се овдје дешава, шта представљате или пак које боје се користе, колико ће слика трајати и слично?” Обзиром да врло често гледају из погрешне перспективе и траже нешто препознатљиво, ту сам да их упутим на праву, једину тачку гледишта, што им буде врло занимљиво и обично заврши са смијехом и коментаром: “Ово је дивно, нисам никада видио/ла овако нешто!

 


Неспорно је, наглашава, да се ван граница БиХ, цјелокупна умјетност, па тако и “улична” више цијени, те се још пуно тога треба урадити како би ситуација код нас била боља. Напомиње и да не подржава особе који су вандали туђе имовине, али да је примјетно да је у БиХ све више оних који своје графите раде врло квалитетно и умјетнички, не крију се у тишини ноћи, већ уз дозволе власника или општина стоје иза својих радова врло достојанствено.

Године 2017. своје образовање је заокружио магистарским радом “3Д Анаморфно сликартсво”, на Академији ликовних умјетности у Сарајеву, док је на Флориди, са групом интернационалних умјетника учествовао у сликању највеће анаморфне слике. 


Мушановић је своју умјетност представио и на фестивалима широм свијета, гдје је освојио бројне награде. 


Одласци у прелијепе државе и градове су помогли да се чује за мене и моју 3Д умјетност што је веома важно за умјетника. Пуно значи учешће на таквим фестивалима, јер самим одласком на нова мјеста отварају се и нова врата за мене као умјетника. Ту се појаве и особе које желе или већ дужи низ година организују такву врсту фестивала и веома цијеним кад похвале мој рад и позову ме да увеличам њихов позив”, истиче Мушиновић, који трећу димензију воли у разним облицима, па и у моделовању на компјутеру. 


Врло радо слика и на платну, како акрилним тако и уљаним бојама.  Крајем ове године планира и своју прву самосталну изложбу.


Тренутно се припрема за одлазак на 3Д фестивал у Данску, а убрзо потом слиједе и други љетни фестивали и нека нова мјеста гдје ће радити 3Д мурале.

У наставку погледајте нека од његових дјела.

 

 

 


Његови радови се могу видјети и на друштвеним мрежама, ФБ  и Инстаграму
 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.