Чубриловић се оградио: Нисам позвао полицију у Скупштину

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић није наредио улазак полиције у парламент 13. септембра када је, због онемогућавања рада скупштине.

Srna / 03. октобар 2017

 У одговору шефовима клубова посланика СДС-СРС, ПДП и НДП, Чубриловић наводи да се посебне мјере обезбјеђења, обим и начин вршења послова посебног обезбјеђења објеката и личности врше у складу са законом, безбједносном процјеном и правилима службе. 

 

"Због тога за све информације о овим мјерама и активностима обратите се Министарству унутрашњих послова Републике Српске", поручио је Чубриловић у одговору. 

 

Он је навео да су се 13. септембра у Народној скупштини налазили припадници МУП-а, као што то чине приликом сваког засједања, а у складу са Законом о полицији и унутрашњим пословима, Уредбом о обезбјеђењу лица и имовине у Народној скупштини, Уредбом о обезбјеђењу личности и објеката који се посебно обезбјеђују и Упутством о обиму и начину вршења послова посебног обезбјеђења. 

 

Чубриловић је нагласио да приликом обезбјеђења одржавања 21. сједнице припадници полиције, који су се налазили у згради Народне скупштине, нису носили дуге цијеви и били су опремљени у складу са правилима службе, као и да Народна скупштинане располаже подацима о броју, саставу и структури полицијских службеника и њихових старјешина, као и о њиховој припадности организационим јединицима и локацији у и изван објекта Народне скупштине. 

 

У складу са Пословником, предсједник Народне скупштине води рачуна о реду на сједници, а због повреде реда може да изрекне мјере - опомену, одузимање ријечи и удаљење са сједнице. 

 

Такође, Пословник дефинише да предсједник Народне скупштине мјеру удаљења са сједнице може да изрекне народном посланику који не поштује одлуку предсједника о одузимању ријечи или наставља да чини друге прекршаје међу којима су и прилазак говорници без дозволе предсједника. 

 

Мјера удаљења може се изрећи и у случају физичког напада, односно другог сличног постпука којим се угрожава физички или морални интегритет учесника сједнице у згради Народне скупштине. 

 

У одговору се наводи да је предсједник Народне скупштине прекинуо сједницу након што је један број посланика напустио своја мјеста и попео се за радни сто Предсједништва онемогућавајући рад Народне скупштине, те да им је у складу са Пословником, изрекао мјеру удаљења, али да је њихова имена прочитао у наставку сједнице у малој сали, будући да је рад у сали за пленаране сједнице био физички онемогућен. 

 

"Редовна сједница је, са натполовичном већином од 52 народна посланика, настављена у малој сали Народне скупштине", истиче се у одговору. 

 

У одговору се закључује да Чубриловић није вршио безбједносну процјену и није тражио интервенцију полиције, будући да је законска обавеза МУП-а да омогући несметано функционисање државних органа што су чинили и овог пута штитећи безбједност и омогућавајући несметан рад Народне скупштине.

 

Због уласка наоружане полиције у НСРС опозиција је тражила оставку предсједника парламента и генералног секретара. У допису предсјендику НСРС тражили су одговор ко је дао налог да полиција упада у скупштину и уредује ко може а ко не учествовати у раду сједнице скупштине.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.