ЧУДЕСНА ПРИЧА О ЧОВЈЕКУ И ПСУ Трчао је маратон кроз монголску пустињу, кад га је почео пратити пас луталица. Прошли су 130 км и више се не одвајају

Ултрамаратонац Дион Леонард (41) из Единбургха управо је почео другу етапу Марша Гобијем, 250-километарску утрку кроз пустињу у Монголији, кад је опазио да га прати пас луталица.

BUKA portal / 12. јун 2019

Трећега дана, док је прелазио ријеку, чуо је цвиљење и лајање и видио пса на обали који га више није могао пратити. Кад се окренуо да понесе пса преко ријеке, знао је да "нема назад".

Кујица, која ће послије добити име Гоби, пратила је Леонарда готово 128 км и притом привукла позорност свјетске јавности. Леонард је тај доживљај и чудесну пустоловину која је услиједила како би удомио Гоби описао у својој књизи У потрази за Гоби.

Љупка кујица устрајно га је пратила у стопу преко горја Тиен Схан, големих пјешчаних дина, кроз села јурти и преко црних пијесака пустиње Гоби. Почео је пуштати Гоби да преспава с њим у шатору, дијелећи с њом оно мало хране које је имао и преносећи је преко бројних ријека, чак и кад је то значило заостати у утрци

Послије утрке у липњу 2016. зарекао се да ће пронаћи начина да је доведе к себи кући у Шкотску. Оставио ју је у Кини с привременим удомитељем. Кад је нестала, вратио се у Кину и организирао потрагу за њом. Леонард се толико везао за њу да је покренуо цроwдфундинг кампању и отпутовао у Кину да је пронађе. Сваки је дан пролазио улицама Урумqија, а помагали су му локални људи који су постављали летке, испитивали грађане и ширили вијести интернетом. Тијеком потраге стално су стизале информације, али и опасне пријетње и Гоби и Леонарду. Неки су пријетили да ће убити Гоби ако им се не плати, а други да су је већ убили.

Али један позив из града довео је до поновнога сусрета Леонарда с Гоби, пронађене на улици. Како је Гоби имала озлијеђен кук – што је захтијевало кируршки захват – а морала је и боравити у обвезној карантени, Леонард је с псићем у Кини провео четири мјесеца, а затим су се заједно вратили у Единбургх. Повратак кући био је много тежи него што је писало у новинама, о чему Леонард пише у својој књизи која је постала бестселер Неw Yорк Тимеса. Гоби сад живи с Леонардом, његовом супругом Луцјом и мачком Ларом.

 

20тх Центурy Фоx планира снимити филм о тој пустоловини.

Леонард неће повести Гоби на ултрамаратон који ове године намјерава трчати у перуанској пустињи, али је организирао 2-км рекреацијску утрку ("Трчите с Гоби") како би скупио новац за склониште за псе у Единбургху. Дио зараде књиге такођер намјерава даровати у добротворне сврхе.

Како каже Леонард, најтеже је било писати о губицима и тешкоћама у свом дјетињству, а та су га искуства надахнула да удоми Гоби.

Послије смрти очуха Леонардова веза с мајком посве се распала. "Ништа не вриједиш", присјећа се да му је рекла. "Било би боље да те никад нисам имала… Ти си највећа погрешка у моме животу… Мрзим те." Кад му је било 14 година, ноћу га је почела закључавати у приземљу како би га одвојила од остатка обитељи. Годину дана послије напустио је дом и почео с пријатељем живјети у хостелу.

"Да сам остао, само Бог зна што би се догодило са мном и како бих завршио – на дрогама или алкохолу", рекао је. "Нисам имао никога да ми помогне, никога да ме подупре и усмјери у правоме смјеру. Кад сам видио Гоби, знао сам да јој нетко мора помоћи и да сам ја та особа. Желио сам то учинити."

Преузето са Јутрањи.хр


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.