Чувајте јежеве!

Сезона је малих јежева, па обратите пажњу када сте у вожњи...

BUKA portal / 14. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

Јежеви су врло драге и корисне животиње. Они су редовни посјетиоци у баштама, ослобиће вас пужева, змијских јајашаца, личинки разних инсеката и разних других напасника који могу штетити вашој башти. Кад у дворишту имате јежа, не морате користити толико пестицида и инсектицида.

Јеж има мало природних непријатеља, а главни узрок њихове смртности је човјек. Највећи проблем за јежеве су путеви на којима их страда велики број, нарочито у доба парења или када мали јежићи довољно одрасту и почињу самосталан живот.

Јежеви спадају у породицу сисаваца. Припадају реду инсецтивора (кукцоједа) због чега их вртлари јако воле.

У хладнијим крајевима јежеви спавају зимски сан, а на прољеће женка јежа окоти 4 до 5 младунаца. Јежеве бодље заправо су отврднуте длаке, а младунци се рађају с меким бодљама које тек касније постају чврста и учинковита заштита.

Јежеви најчешће страдавају под гумама аутомобила, затим због тровања отровима за штакоре, а могу их појести и веће животиње. Међутим, и поред свега тога, малени јеж је храбра животињица па је потребно лукавство да би се побиједи. Кад је у опасности, јеж се смота у малу бодљикаву куглу и на тај начин се брани од напасника. Међутим, лисице имају лијек за јежеву обрану. Помокре се по јежевима, због чега се они отворе из склупчаног положаја и открију меки, рањиви трбух.

Ако нађете малога јежа који је остао без маме, можете га покушати отхранити и вратити назад у природу. Но прије него што га узмете у руке, свакако их прво оперите јер су мали јежеви врло осјетљиви на неке бактерије које можемо имати на длановима. Бебу јежа треба утоплити термофором или електричним гријачем, а ако је јако мали у почетку ћете га хранити млаким млијеком тако да комад крпице умачете у млијеко и дајете му да сише или га храните помоћу пластичне шприце.

Ако прихватите на себе бригу око јежића требате знати да се прве седмице мали јежеви хране свака 2-3 сата. Период између храњења се повећава по сат времена са сваком новом седмицом. Козје млијеко је за јежа најбоља храна. Потребно је да млијеко буде млако због чега га је прије сваког храњења потребно гријати.

Мали јежићи се морају држати на топломе и бити чисти. Након сваког храњења им масирајте трбушчић, јер им то ради и мајка након јела.

Кад мало ојача, можете му понудити салату, јабуку, па и кукце.

У просјеку живе пет година, али поједини доживе и више од осам. У потрази за храном, током само једне ноћи јеж може прећи и до три километра, а пут обично завршава тамо гдје га је и започео у свом гнијезду.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.