ЧУВЕНИ ВИРУСОЛОГ АНА ГЛИГИЋ: Током вариоле вере за 10 дана вакцинисали смо 18 милиона људи, у ред се стало без дилема

Пре више од 48 година, тачније 1972. Југославију је погодила епидемија великих богиња.

BUKA portal / 21. јануар 2021

 

Вирусолог Ана Глигић је објаснила да тада људи нису доводили у питање ваљаност вакцине, нити им је било шта било упитно. Скоро цела држава је била вакцинисана у року од месец дана, а епидемија је била завршена за нешто више од два месеца.

- Ми смо одмах у старту вакцинисали 18 милиона људи. Од када је проглашена епидемија, у року од 10 дана вакцинисано је толико људи. У ред су стали људи без дилема. Била је класична скарификација, гребање па наношење вакцине на руку или пиштољем, а то је ишло јако брзо. То је ишло само "пук, пук у руку" и тако јако брзо пролази велики број људи. Чак постоје и снимци тих људи у редовима. Није било никаквих проблема нити терања и исто је било на добровољној бази - испричала је др Глигић.

Она је испричала и да је тада била само једна вакцина којом су сви Југословени вакцинисани.

- Била је само једна вакцина и за њу се знало да је веома ефикасна, да се врло успешно бори против вариоле. Вакцина која је добро проверена. Био је лек хиперимуноглобулин који је направљен из крви преболелих, а пасивна антитела која су се могла код тешких болесника применити и био је интерферон и ништа друго - каже др Глигић.

Вирусолог Глигић каже да се још није пријавила за вакцину, али када би данас бирала, одабрала би цепиво руског произвођача "Спутњик В". И она каже да је направљена велика збрка око тога каква је која вакцина, али каже да је на крају дана битно само да се што пре вакцинишемо како би се епидемија окончала.

- Ја сам се изјаснила јако давно да бих примила руску вакцину и при томе сам остала. Иако сам вечито наглашавала да бих волела вакцину направљену по класичном принципу, а сада видим да нешто говоре да ће увести кинеску мртву вакцину. То је та класична вакцина, али са нешто краћим имунитетом. Она се прави од вируса који напада и оснажи се у лабораторији и умртви се и убије се, али цела вирусна честица учествује у стварању антитела. Болест не може да изазове, а може да изазове имунитет. Али пошто сам се већ изјаснила за "Спутњик В", не бих сада мењала опредељење за вакцину - рекла је она.

Глигићева је испричала и да би "жива класична вакцина" била најиделанија, али да је такву вакцину немогуће направити у оваквим условима.

- Права, жива вакцина која би штитила јако дуго - за њу су потребне године контроле. Јер мора се проверити пошто је то вирус који је жив, али се ослаби. Ипак он би могао да се "повампири" и зато су контроле ригорозне. Те контроле трају по три године - испричала је она и додала да код оваквих цепива имунитет може бити доживотан, док код "мртвих", према њеном објашњењу, док се вирус умртвљује, убију се и још неки делови вируса и зато не могу да дају доживотни имунитет.

На крају је закључила да морамо да дамо све од себе да зауставимо ширење заразе.

- Ово сада је стани-пани. Или ћемо зауставити епидемију или ћемо пустити да нас поједе - закључила је др Глигић.

Блиц

vakcinisanje, variola

Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.