Да ли баке и деке треба да наплаћују чување својих унука?

Да ли сте икада помислили да бака-сервис треба да буде плаћен?

BUKA portal / 19. август 2019

 

Једна млада мајка изазвала је бурну расправу на Мумснету, форуму за родитеље који се ужарио након што је са другим корисницима поделила своју причу. Њени родитељи, наиме, траже новац у замену за чување унука.

“Ускоро се враћам на посао, три дана недељно. Моји родитељи су рекли да би били задовољни са 50 фунти (око 55 евра) недељно. Да ли сам неразумна ако мислим да ово није уобичајено”, упитала је мајка форумаше.

Очекивано, питање је поделило форумаше – једни су традиционални и сматрају да би деке и баке своје унуке требало да чувају бесплатно, док други у наплати услуге чувања унука не виде ништа лоше, преноси Б92.

“Педесет фунти је ништа. Великодушно од њих, уштедећете новац”, пишу корисници који су на страни плаћања својим или партнеровим родитељима за чување деце. “То је вероватно за покривање трошкова око детета”, подржава ову идеју један корисник. “Мислим да би само дететов отац и ја требало бесплатно да чувамо наше дете. Свима другима је у реду платити”, пише једна корисница.

С друге стране, велик број родитеља мисли да би деке и баке време са унуцима требало да проводе бесплатно, и то увек.

“Ја своје не плаћам. Моја га је мама некад чувала два цела дана, а сад га води из школе четири дана недељно”, пише једна мајка. “Никад нисам упознао некога ко то плаћа. Родитељи мог пријатеља његовог сина чувају око 50 сати недељно ни за шта, што је огромна услуга”, пише један корисник.

Ново истраживање показало је да у Великој Британији деке и баке својој деци чувањем њихове деце годишње уштеде чак 161 милијарду фунти. Британска деца у просеку са декама и бакама недељно проводе 11,3 сата, што родитељима штеди 1.786 фунти. Око 65 одсто дека и бака у Британији, према овом истраживању, чува своје унуке.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.