Опозиција из РС: "Апсолутно знамо шта је набављено и по колико цијени. Имамо све информације..."

Народни посланици Јелена Тривић и Драшко Станивуковић упутили су иницијативу за допуну дневног реда скупштинског засједања у вези са формирањем Анкетног одбора поводом јавних набавки које су вршиле власти Републике Српске током пандемије

Elvir Padalović / 06. јун 2020

Foto: BUKA

 

Народни посланици Јелена Тривић и Драшко Станивуковић упутили су данас иницијативу за допуну дневног реда скупштинског засједања у вези са формирањем Анкетног одбора поводом јавних набавки које су вршиле власти Републике Српске током ванредне ситуације и ванредног стања.

Јавност Републике Српске је могла да прати да су бројне јавне набавке вршене у току ванредног стања што је разумљиво јер се набављала медицинска опрема.

"Исто тако су те јавне набавке биле вршене на јако сумњив и нетранспарентан односно недовољно јаван начин. Због свих случајева које су се десиле у Републици Српској , попут мобилне болнице, набављања маски и рукавица које су биле највидљивије јавности али и сумње на набавку одређеног броја респиратора, ми смо се одлучили да на овај системски начин укључимо НСРС у преиспитивање како су се јавне набавке вршиле, да ли је било злоупотреба. Желимо да извршимо контролу извршног органа на који имамо право. Не желимо све афере које су потресале Републику Српску, а најочигледнија је набавка покретне болнице, да остану тек тако. Видјели смо, сними смо, одустало се од уговора, одређен новац је већ у великој мјери потрошен, не желимо да то остане тако и да се то заборави за два или три мјесеца. Желимо да кроз анкетни одбор који би чинили и посланици власти и посланици опозиције да испитамо шта се ту заиста дешавало" казала је Јелена Тривић.

Она је подсјетила да су у ранијем периоду били формирани анкетни одбори а два су била најзначајнија - један поводом предаје Јасеновачке грађе а други поводом убиства Давида Драгичевића.

"Сумњамо оправдано да је било великих злоупотреба положаја од стране иституција и органа Републике Српске односно људи који вводе те институције. Ово је сеситемски пут и он зависи од воље владајућих да ли ће он бити формиран. Ако немају шта да крију, усвојиће наш приједлог,а уколико имају, они ће то оборити, јер имају већи број руку. Одлука је на њима." поручила је Јелена Тривић.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини РС Драшко Станивуковић казао је да је анкетни одбор насушна потреба да се преиспитају све околности који се тичу спорних јавних набавки.

Он је рекао да је дошао до свих јавних набавки,како у Федерацији, тако у Републици Српској. 

"Апсолутно знамо шта је набављено и по колико цијени. Имамо све информације" рекао је он. 

Он је рекао да ће наредне седмице поднијети нове кривичне пријаве због јавних набавки које су се догодиле током пандемије, а за које је документацију прикупио  каналима и везама јер на његова посланичка питања није добио одговоре од институција.

"Одговор чекам два мјесеца јер желе да на тај начин добију вријеме. Преко анкетног одбора желимо директно с директорима свих институција које су вршиле набавке поразговарамо очи у очи, питамо их и реагујемо. Знамо све шта је набављено и по којој цијени. На помолу је нова афера - колико је респиратора набављено у РС, по којој цијени и од које фирме? Да ли су респиратори набављани по цијени од 58.000 КМ, а Фонд је куповао  од преко 100.000 КМ, неке чак 146.000 КМ. Говорим о 50 респиратора. Ево овдје тих податак и информација. Сада су на потезу власт и институције, али већ давно је требало бити на потезу Тужилаштво, суд, СИПА и хапшења", рекао је Станивуковић.

Пред десет кривичних пријава он је најавио двије нове.

Шеф посланика СНСД-а Игор Жунић рекао нам је како није упознат са иницијативом.

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.