Да ли ће операција замјене кука постати ствар прошлости?

Захваљујући новом облику лијечења матичним ћелијама многи људи усјпели би да избјегну операцију замјене кука.

Daily Mail / 01. фебруар 2015

Фото: Цинд Функ / Флицкр.цом

Чак 37 болница широм Европе започиње експериментално лијечење пацијената убризгавањем матичних ћелија у кукове, које би требало да доведе до регенерације оштећених ткива.

Специјалиста Замир Шах, који је на челу овог истраживања каже да би овај третман могао да “промијени живот” особа са болестима костију, које проведу и по више година трпећи страшне болове, прије него што се одлуче за замјену кука.

Ињекцијама са матичним ћелијама биће лијечени пацијенти који болују од аваскуларне некрозе, болести костију која се јавља због слабе прокрвљености одређених дијелова тијела, у овом случају кукова.

Узрок није познат, али окидачи могу бити повреде и реуматоидни артритис. Такође, може бити посљедица лијечења стероидима, хемотерапијом или зрачењем.

Ново истраживање поредиће ефикасност убризгавања матичних ћелија и других облика лијечења, а широм европе укључено је 37 здравствених центара. Испитивање ће трајати до 2017.

Процедура подразумијева узимање коштане сржи пацијента и развијање његових матичних ћелија, које имају јединствену способност да постану било која ћелија у организму.

Оне ће затим у лабораторији бити навођене да постану ћелије за формирање коштаног ткива и убризгане кроз кожу у проблематични кук.

Ињекција коју је развила белгијска биотехнолошка компанија Боне Тхерапеутис зове се Преоб и обећава смањење броја интервенција замјене кука.


Бука препорука

Литерарни конкурс

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.