Да ли Додик прижељкује затварање Бањалуке?

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће се у Републици Српској морати предузети одређене мјере како би био прекинут раст броја лица која су заражена вирусом корона. Посебно критичан био је према локалним заједницама...

Elvir Padalović / 20. март 2021

Foto: BUKA

"Немамо право да игноришемо овакву ситуацију и недисциплину у друштву која је евидентна, као и чињеницу да нема жеље локалних власти да донесу било какве мјере" рекао је Додик у Бањалуци уочи састанка званичника са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем.

Он је истакао да локалне власти не доносе мјере, а лијечење обољелих иде на терет републичких органа и фондова који су исцрпљени и угрожени.

Да ли је Милорад Додик поново преузео палицу над републичким институцијама и постао Институција изнад Институција, па најављује строжије мјере? 

Да ли Додик овим свој бијес усмјерава према "локалним властима које не доносе мјере" мислећи при томе на Бањалуку или Бијељину, гдје гле чуда, на кључној позицији, нису људи из СНСД-а?

Јер ево јуче је "послушно" и подобно Требиње одлучило да скрати рад угоститељских објеката, па како то да Бањалука нема снаге за нешто слично?

Од тренутка када је у Републици Српској почео да расте број нових случајева, сва пажња усмјерила се на Бањалуку, те се врши притисак да се уведу рестриктивније мјере у односу на оне републичке. 

На другу страну Бањалука је увијек била мјесто са највећим бројем заражених, али никоме није падало на памет да организује конференције за штампу, да сазива ванредна засједања скупштине Града.

Да ли би СНСД у Бањалуци ванредно сазивао медије да изврши притисак на СНСДовог градоначелника да уведе рестриктивније мјере?

Немојмо се заваравати..

Овдје се ради о томе да онај ко уведе рестриктивне мјере грађанима, аутоматски постаје непопуларан. И трпи огромну финансијску штету. 

Тешке мјере се тешко доносе, и није то ствар која треба бити предмет дневних политичких препуцавања.

Даље, са које позиције прича Милорад Додик? Српског члана Предсједништва БиХ или као Предсједник СНСД-а? Ни са једне од ових позиција он нема надлежност за увођење мјера на републичком нивоу. За те ствари и јесте формиран Републички штаб за ванредне ситуације.. 

На другу страну, ако би Бањалука требала постати град са рестриктивнијим мјерама, па чак и затворени град, онда треба добити јасну подршку од републичких институција и јасан став да ће јој бити помогнуто. Економски, морално, логистички, на сваки други начин..Те изјаве нисмо чули. 

Јер је ситуација заиста тешка.

У сваком другом случају, Додиков "вапај" за локалним оштријим мјерама није ништа друго до изражени притисак да Бањалука буде затворена. А да то не буде он, ко ју је затворио.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.