ДА ЛИ ЈЕ РС СПРЕМНА ОВАЈ ПУТ? Мале хидроелектране поново пред посланицима у РС!

Да ли су ријеке јаче од политике?

Maja Isović Dobrijević / 24. јануар 2021

 

Декларација о заштити ријека у Републици Српској иницијатива је ПДП и Еколошке партије РС који стоје иза текста иницијативе која би се требала разматрати 9. фебруара.

Главни разлог за доношење једног оваквог документа је заштита злоупотребе природних богатстава у Републици Српској. Слична иницијатива без великих проблема, који су присутни у РС, усвојена је прошле године у Федерацији БиХ.

"Једно од највећих природних багатстава су ријеке Републике Српске, које ће бити уништене издатим концесијама за изградњу малих хидроелектрана и на тај начин угрозити животе становништва, довести до трајног нарушавања животне средине и екосистема који зависе од ријека", стоји у тексту декларације.

Од Владе РС тражи се да се прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана, односно да се обуставе сви даљњи радови и пројекти на нашим ријекама. Важно је да се изврши и ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу минихидроцентрала за период 2005-2020. година.

Подсјетимо да је у јуну прошле године Представнички дом Федералног парламента већином гласова одобрио закључак о потреби потпуне забране градње малих хидроелектрана на цијелој територији Федерације БиХ. Ова вијест је дочекана са одобрењем еколошких организација и сматра се преломном када је заштита природе у БиХ у питању.

Миљан Малиш, члан неформалне групе грађана „Сачувајмо ријеке Фоче” рекао је раније за БУКУ да РС мора бити спремна на овакву одлуку, јер ће у супротном свјесно уништити нешто највриједније што посједујемо, а то су наше ријеке и природа.

“РС треба да се окрене ка путу развоја туризма и промоције природног блага са којим располажемо, а не путу девастације, од којег ћемо имати минималну економску корист. Грађани Фоче то одлично знају и свјесни су тога, на нашем примјеру конкретно у Фочи, гдје је увијек актуелан Национални парк ‘Сутјеска’, затим рафтинг туризам од кога велики број грађана има директну корист кроз угоститељство, смјештај, превоз, храну и домаће производе, трговину и друге везане услуге”, каже Малиш.

Он је додао да бројне процедуре при издавању дозвола нису у складу са законом и морају се ревидирати.  

"За велики број планираних МХЕ у РС већ су покренуте бројне процедуре пред надлежним судовима како би се испитала законитост доносених дозвола, али су судови изузетно спори. Док се оконча један судски процес, инвеститор за тај период може у потпуности да изгради МХЕ, без обзира што су утужене дозволе донесене мимо законских процедура. То оставља несагледиве посљедице по ријеке и природу. Овај примјер из Федерације БиХ дефинитивно треба да слиједе и посланици у Народној скупштини РС”, истиче наш саговорник.

Почетком јула у пармаленту Српске разматрани су закључци СНСД-а који се односе на забрану градње малих хидроелектрана те преиспитивање постојећих концесија, по узору на закључак Парламента Федерације БиХ, али није било сагласности за усвајање ових закључака. Политичке игре биле су јаче.

Активисти су тада очекивали да ће РС бар декларативно прихватити ову одлуку, али политичке игре биле су јаче од жеље за заштиту ријека.

Важно је подсјетити да је због изјава о малим хидроелектранама из Центра за животну средину тражили су оставку Петра Ђокића, министра енергетике и рударства РС.  Из ове организације наводе да је министар Ђокић и због бројних афера и истрага показао да је некомпетентан да буде на позицији министра енергетике.

Остаје да видимо како ће ова декларација проћи 9. фебруара и да ли ће ријеке бити јаче од политичких игрица.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.