Да ли је заустављен бијег са Балкана: "Људи сада више оклијевају да оду и раде у иностранству"

БИЈЕГ СА БАЛКАНА ЗАУСТАВЉЕН?

Tatjana Čalić / 01. август 2021

"Пандемија је промијенила мишљења и утицала на наше животе. Људи сад више оклијевају да оду и раде у иностранству, 37 одсто грађана би то урадило, што представља
опадајући тренд у поређењу са прошлом годином“, изјавила је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу на представљању Балкан барометра 2021. у Тирани.

Истовремено, више од половина укупних судионика испитивања тврди да немају намјеру радити у иностранству у блиској будућности.

Република Сјеверна Македонија (65%) биљежи највећи број испитаника који не изражавају било какав интерес за рад у било којој страној економији, док је такав одговор дало 52 посто испитаника у Босни и Херцеговини.

ЕУ и даље остаје главно одредиште гдје би већина грађана  из региона радила, док петина испитаника преферира Сједињене Државе, а 7 посто их тврди да би радило у иностранству, све док би њихов посао био негдје на западном Балкану.

Балкански барометар 2021. забиљежио је још једну занимљивост - пад броја учесника који не би живјели и радили било гдје унутар западног Балкана, (77%, у односу на 82% у 2019.)

Из објектива сваке економије појединачно, испитаници из Србије су најоштрији противници рада и живота у другој економији у оквиру регије, чинећи тако велику већину становништва (90%), док на исти начин размишља 75 посто становништва БиХ.
 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.