Да ли смо ми то видјели ванземаљце?

Управо објављен рад на аривс-у указује да нам изузетно снажни и краткотрајни радио-сигнали из дубоког свемира можда преносе поруку: 187,5

Slobodan Bubnjević / 17. април 2015

Није се догодило ништа од онога што бисмо могли замислити. Није се спустио ванземаљски брод на Нјујорк, Област 51, Београд или било који велики или мали град на Земљи. Није прекинут телевизијски програм, нити су друштвене мреже подивљале јер је група астронома пријавила како НЛО објекат промиче поред Сатурна.

 

Ни на једном земаљском или орбиталном радио-телескопу, од свих оних који годинама скенирају небо нисмо добили било какву за нас људе смислену, а камоли експлицитну поруку типа: „Ћао тамо доле. Каква сте само разочаравајућа врста, а тако једна фина планета.“

 

Десило се нешто што је свакако технолошки интригантније и за лаике мање разумљиво. Прича је настала кад је у отвореној бази са више од милион научних радова, познатој као аривс, 30. марта, објављена ревизија две недеље раније објављеног рада под насловом Дисцрете степс ин дисперсион меасурес оф Фаст Радио Бурстс.

 

Вест о овом научном раду, дан касније, пренео је угледни, научнопопуларни часопис Не Сциентист. Текст насловљен Ис тхис ЕТ? Мстер оф странге радио бурстс фром спаце, написала је ауторка Сара Сколс, специјализована за астрофизику и СЕТИ теме. Након што је објављена, вест су пренели многи популарни научни и неки авангардни медији.

 

Без сумње, узбуђење су осетили сви они који су се удубили у график приказан у овом раду (слика доле) и на њему открили једну нову, мистериозну правилност у радио-сигналима из дубоког свемира. Но, сасвим природно за научну заједницу, уз нормалну дозу скептицизма и обазривости, лавина интересовања нарастала је успорено.

 

С друге стране, будући да се цела вест састоји од уочене линеарности нечега што се у радио-астрономији назива мера дисперзије, велики медији нису прекинули програм, па чак ни пренели информацију пошто је сувише сложена да би могла брзо и тривијално да се процесуира. Упркос томе што би ова прича могла бити потенцијално запаљива или чак цивилизацијски битна.

 

Наиме, поменути научни рад наговештава како постоји могућност да имамо – сигнал ванземаљске цивилизације!

 

А порука коју смо добили, ако је којим случајем тако, гласи: 187,5.

 

 

ДЕСЕТ ЧУДНИХ РАДИО-СИГНАЛА

 

О чему је заправо реч? Радио-телескопи су од 2001. почели да бележе један необичан астрономски феномен који је досад остао необјашњен и који је назван Фаст Радио Бурст, односно ФРБ. Наиме, током последњих 15 година, забележили смо десет чудних радио-сигнала који трају свега милисекнду, а изузетно су снажни, толико да у том тренутку израче енергију коју би Сунце емитовало месец дана.

 

Ови ФРБ сигнали очигледно стижу са изузетно велике даљине, далеко изван наше галаксије Млечни пут, а то значи и да су до нас, ма како краткотрајни, изузетно дуго путовали, хиљадама или милионима година. За сада немамо расподелу одакле тачно ови сигнали долазе.

 

У раду са аривс-а, који су објавили Мајкл Хипке са немачког Института за анализу података из Нојкирхен-Влуина, Вифред Домјенко са Института „Макс Планк“ и Джон Лернд са Универзитета Хаваји из Маоне, анализирано је свих десет до сада снимљених ФРБ-ова. На сличан начин на који се анализирају природни сигнали са пулсара, израчуната је поменута мера дисперзије, која иначе служи да се на основу ширења снопа по фреквенцијама, због проласка кроз космичку материју, одреди са ког растојања сноп стиже.

 

Анализа је у случају ФРБ-а открила нешто друго. Уочена је, потпуно неочекивано, линеарна правилност, тако да су мере дисперзије једнаке целобројном умношку броја 187,5. Вероватноћа да подаци дају тако чисту линеарну функцију коинциденцијом је врло мала, а ниво поверења у добијене податке је 99,95 одсто.

 

Ниједан познати природни објекат у дубоком свемиру не може да емитује радио-сигнале на такав начин да доведе до тога да мера дисперзије поштује такву правилност и следи целобројне умношке броја 187,5. Наиме, извор сигнала који стижу до Земље очигледно на неки начин „контролисано“ пушта сноп.

 

 

КО ГАСИ И ПАЛИ ЗВЕЗДЕ?

 

Добијени резултати, ако се покажу као тачни, могу да значе три ствари. Пре свега, врло је могуће да су ФРБ-ови сигнали људског порекла и да су емитовани са постојећих сателита, расходованих летелица или било какве друге канте коју је човек направио и заборавио у орбити, а која шаље понекад и тако јак сигнал. Ма како мало вероватно да 15 година није пронађен такав извор, аутори поменутог рада су углавном разматрали ову могућност.

 

Друга могућност је да ФРБ-ови представљају један сасвим нови астрономски феномен, који се не може тек тако објаснити оним што данас знамо о природним радио-изворима. Већ та околност је сама по себи изузетно узбудљива.

 

Трећа опција је да смо ухватили сигнал изузетно напредне цивилизације која има тако моћне радио-изворе, да намерно или случајно „пали и гаси“ неку звезду како би јаким радио-сигналом у други део свемира послала поруку 187,5. Према донекле спекулативној теорији Николаја Кардашева, то би значило да је реч о цивилизацији која је тип 2, будући да у тип 1 спадају цивилизације попут наше, које користе свакојаке, мале изворе зрачења, у тип 2 оне које контролишу звезде, док су тип 3 цивилизације које емитују сигнале помоћу галаксија.

 

Како год, ако је ФРБ сигнал на Земљу заиста послала ванземаљска интелигенција, то се десило много давно и на огромном, вангалактичком растојању.  То значи и да је реч о цивилизацији која је технолошки, а вероватно и на сваки други начин далеко, далеко напреднија од наше, о свету бића која управљају звездама.

 

У нашем свету, овде доле, следи доба у коме ће ФРБ подаци бити још много пута анализирани, тумачени и преиспитивани, како од научника тако и од медија, теоретичара завера, љубитеља НЛО-а и свих других. И шта год на крају буде био одговор, ФРБ сигнали су број 187,5 не само носили кроз дубоки свемир, него сада заувек увели и у људску историју.

 

 

Текст је преузет са научнопопуларног портала Центра за промоцију науке Елементаријум

 

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.