Да ли су црне рупе портали за друге димензије?

Научници са Универзитета Краљице Марије у Лондону развили су теорију која може да указује да постоји девет димензија, а да су црне рупе кључне за њихово достизање.

Daily Mail / 23. септембар 2016

 “Теорија брана“ указује на то да се у димензијама могу крити други универзуми. 
“Ова теорија је део једне веће теорије која објашњава како се све силе и честице које видимо уклапају у једном опису“, каже дооктор Крис Вајт, физичар Универзитета Краљице Марије у Лондону. 

“Она указује на то да основне базе природе, уместо честица ,могу бити везе, више тродимензионалне генерализације које се називају бране. Једначине теорије су смислене у простору који има девет димензија, а не три.“ 

Везе обитавају у деветодимензионалном простору, а када се томе дода и време, укупно има 10 димензија. 

“Црне рупе повезују бране које се налазе близу једна другој, кроз цев искривљеног времена у свемиру, а свака брана уз помоћ гравитације привлачи другу. Одједном се питате, да ли онда постоје неки други људи који живе у тим бранама? Да ли су црне рупе пролаз између нашег и њиховог света?“ 

Помоћу Великог хадронског сударача (ЛХЦ) у ЦЕРН-у у Женеви научници траже знаке других постојећих димензија правих величина. 

Многа питања су се јавила у вези с овом теоријом. 

Једна теорија наводи да не осећамо потпуни ефекат гравитације зато што се део ње шири на друге димензије. 

Теоретичари предвиђају да, на исти начин на који атоми имају нискоенергетска тла и високоенергетска стања, постоје и теже верзије стандардних честица у другим димензијама. 

Трагајући за овим честицама, научници се надају да ће пронаћи и друге димензије. 

Још један доказ може се наћи и у креираним микроскопским црним рупама. Научници наводе да, ако се пронађе доказ, то неће одмах значити и да су наведене теорије тачне. 

Напредак истраживања се редовно објављује, а научници кажу да ово може да значи да се у димензијама налазе други универзуми. 

Поједини теоретичари нису убеђени да друге димензије постоје. Физичар Карло Ровели каже да позитивни резултати зависе од тога да ли ће бране и димензије бити у одговарајућој енергији, како би ЛНЦ могао да их нађе. 

Извор: Даил Маил


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.