Да ли су нацисти могли да искоријене маларију?

Шта би било да су, када су Савезничке силе победиле у Другом светском рату, званичници у области светског здравља употребили нацистичку верзију ДДТ-ја против комараца који преносе маларију?

BUKA portal / 07. децембар 2019

 

Да ли би та болест којом се и даље на годишњем нивоу инфицира више од 200 милиона људи, а од које живот изгуби 400.000, онда била искорењена?

О томе су размишљали хемичари са Универзитета у Њујорку који су открили инсектицид који су за време Другог светског рата развили немачки научници. То је постало историјска научна мистерија.

У извештајима којима су се бавили професор хемије са Њујоршког универзитета Мајк Д. Ворд и његове колеге, немачки научници тврдили су да је њихов инсектицид који се сада назива ДФДТ ефикаснији од ДДТ-ја.

Савезнички званичници су одбацили понуђено решење, нарочито имајући у виду срамно понашање Хоецхста, немачког хемијског произвођача који је током рата развио инсектицид. Људи су присиљавани на рад у њиховим фабрикама, а лекови су тестирани на затвореницима. Инсектицид је тако заборављен.

Рад научника, међутим, сада по свој прилици поткрепљује тврдње Немаца. Једињење је усмртило комарце за четвртину времена које је потребно ДДТ-ју да делује.

ДДТ је коришћен у послератном периоду све док шездесетих није почело да се води рачуна о заштити животне средине. Иако је велики број земаља забранио ДДТ седамдесетих, он се понегде још увек користи. Светска здравствена организација је 2006. године подржала коришћење ДДТ-ја за сузбијање маларије, углавном за унутрашњу употребу, односно за наношење на унутрашње зидове, пошто овакав начин примене подразумева мање количине од оних које су пољопривредници користили у прошлости.

Претпоставља се да би се још смртоноснији ДФДТ користио у мањим и уједно безбеднијим дозама. Нова опција омогућила би системима јавног здравља да ротирају инсектициде и избегну стварање резистентности на ДДТ код комараца.

Ефикасност ДДТ-ја, односно дихлор-дифенил-трихлоретана, као инсектицида открио је 1939. године један швајцарски хемичар.

Агресивни напори СЗО да искорени маларију 1955. године успели су у само одређеним деловима света, али су комарци убрзо постали отпорни на ДДТ – они који би избегли смрт од ДДТ-ја носили су генетску предиспозицију која их је штитила од отрова, а коју су даље преносили на потомство. Болест се тако вратила.

Јингсјанг Јанг, истраживач са Њујоршког универзитета, почео је да узгаја кристале ДДТ-ја и приметио да се код њих јављају хаотични обрасци.

“Неки су били организовани, а неки сулуди”, каже Барт Кар, колега др Ворда. “Испоставило се да ови други имају другачији распоред молекула. Такав облик није био познат науци. Пошто имамо два облика, било је природно запитати се који је од тих облика био убица инсеката у прошлости?”

Хаотични облик је смртоноснији.

Када су прегледали податке о ефектима ДДТ-ја, хемичари са Њујоршког универзитета наишли су на спомињање ДФДТ-ја.

У њиховим експериментима, ДФДТ је половину изложених комараца убио за пола сата, док је ДДТ-ју за то потребно неколико сати.

Стручњаци за инсектициде заузимају скептични став према могућности да је ДФДТ решење за маларију и истичу сличности у његовој хемијској структури са ДДТ-јем.

“Мислим да је ДФДТ вероватно идентичан као ДДТ у смислу ефеката”, каже Джефри Блумквист, професор на Универзитету на Флориди. “Дошло би до унакрсне отпорности, иако се ДФДТ не користи.”

Научници из Њујорка планирају да тестирају ДФДТ на комарцима отпорним на ДДТ. Ако ДФДТ успе да их усмрти, ово једињење могло би да постане важно средство – отпорност на инсектициде моћи ће да се смањи периодичним смењивањем различитих инсектицида, а количине потребне за борбу против маларије су мале.

Др Кар се пита: ако је ДФДТ заменио ДДТ, да ли би акција 1955. године успела да стави маларију под контролу, пре него што је борбу против болести осујетила резистентност на отров?

“Шта би се десило да ово једињење није било заборављено?”, каже др Кар. “Какав би свет био данас?”

© 2019 Тхе Неw Yорк Тимес

Недељник


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.