Да ли треба укинути домаће задатке?

Још један 1. септембар и опет оно “Шта имате за домаћи?”, питање које не воле ни деца а ни родитељи, а које би требало да оде у историју, макар у основној школи

BUKA portal / 07. септембар 2019

Судећи по истраживањима домаћи нема неки учинак на успех у школи и може имати чак негативне ефекте. Зато је укидање домаћих задатака општи тренду у свету где су многе земље већ избациле или драстично смањиле “прековремени” школски рад.

Неки стручњаци нису за укидање домаћег позивајући се на чувено “стицање радних навика”, али истраживања то демантују.

Домаћи задаци су извор стреса и за децу и за родитеље, а нарочито за ђаке нижих разреда основне школе за које је важно да се одморе и буду са родитељима након дана проведеног у школи. Школа их тако одбија, и почињу да мрзе учење. Штета се прави и у породичним односима јер се деца и родитељи свакодневно боре око домаћег задатка уз дечји плач и нервозу због још једног стреса после радног дана.

 

Истраживање из 2005. године које је радио професор психологије Харис Купер на Универзитету Дјук, на основу 120 истраживачких студија домаћих задатака из 1987. и 60 студија из 2003. године, показало је да домаћи имају позитиван ефекат на успех ђака али и да је повезаност била много јача за средњошколце него за оне у основној школи.

Ова свеобухватна анализа није пронашла доказе о академској користи на основном нивоу, док су откривени негативни ставови деце према школи.

Купер је за “десетоминутно правило” према којем наставници додају 10 минута домаћег задатка како ученици напредују један разред — за први разред је доста 10 минута, а за четврти 40 минута домаћег.

Резултати десетогодишњег истраживања професора Универзитета Пенсилванија Джералда Ле Тендра такође показују да домаћи задаци не доприносе ни успеху, ни образовном нивоу ученика.

Он је посебно обратио пажњу на чињеницу да су домаћи задаци још у 19. веку коришћени само зато да би се ученик казнио и лишио слободног времена.

Недељник.рс


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.