Ђајић одговорио на Станивуковићеве оптужбе у вези са кисеоником

Ђајић је  нагласио да нема страха за пацијенте, те да Станивуковић шири панику и да је заслужио због тога тужбе.

BUKA portal / 24. септембар 2021

 

БАЊАЛУКА - Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, устврдио је данас подносећи кривичне пријаве испред Окружног јавног тужилаштва РС да се на Универзитетском клиничком центру РС за лијечење пацијената користи кисеоник који је регистрован као технички, а не медицински, на шта је Владо Ђајић, генерални директор УКЦ-а РС, одговорио да одговорно тврди да је кисеоник који се користи за лијечење пацијената исти онај који се користи у свим болницама у Европи и свијету.

Ђајић је  нагласио да нема страха за пацијенте, те да Станивуковић шири панику и да је заслужио због тога тужбе.

"Плаши пацијенте, њихову родбину и ово што он ради је заслужило тужбе. Он је требао као први човјек града да помогне и види шта нама треба, а не да прича нешто што нема везе и шири беспотребну панику. Ово је доказ да му није стало до грађана уопште. Он је први у историји који је тужио здравствене раднике и породиље", рекао је Ђајић.

Подсјећамо, Станивуковић је данас изјавио да је добио "озбиљна сазнања са свим доказима о можда највећем кривичном дјелу од када траје пандемија корона вируса". 

"Ово је можда најтежа криминална афера од када се бавим политиком. Оно што се ради на Клиничком центру кад говоримо о кисеонику који је најнеопходнији је злочин над човјечанством."

Увозник је фирма "ТГТ" из  Лакташа која увози сав кисеоник за УКЦ РС, а директор фирме је Станислав Чађо, бивши министар. Ова фирма не посједује лиценцу за унутрашњи транспорт лијекова, нити је регистрована за промет лијекова, казао је Станивуковић.

"Да ли јавност РС, доктори, медицинари, пацијенти и грађани знају да на Клинички центар долази кисеоник без лиценци, без атеста, контроле серије, без папира који потврђују квалитет кисеоника. Медицински кисеоник званично јесте лијек, а ова фирма није регистрована за промет лијековима. Шта се налази у овим боцама, не могу да тврдим, али те фирме нема у регистру фирми које се баве прометом лијекова на велико", казао је Станивуковић.

Додао је да, према подацима Управе за индиректно опорезивање, на УКЦ није увезен медицински кисеоник, већ технички, индустријски кисеоник.

Од Агенције за лијекове добијена је информација да ова фирма није увезла медицински кисеоник, казао је Станивуковић. "Ове фирме нема у регистру произвођача лијекова. Директор ове фирме је Станислав Чађо, а тој фирми је исплаћено 1 350 000 КМ за индустријски, а не медицински кисеоник, што су запањујући подаци", казао је он, позивајући на одговорност надлежне институције. 

Станивуковић је рекао да је поднио кривичне пријаве против Владе Ђајића, генералног директора УКЦ- а РС, Алена Шеранића, министра здравља и социјалне заштите РС, Станислава Чађе, директора фирме "ТГТ" и Милице Матијевић, главног републичког здравственог инспектора.

"УКЦ РС је исплатио  фирми "ТГТ" 1.350.000 КМ и то за исплату техничког, а не медицинског кисеоника. Позивам тужилаштво да реагује. Питам директора УКЦ РС да демантује ово и министра Шеранића. Такође, питам јавног здравственог инспектора Милицу Матијевић да ли је извршена инспекција тог кисеоника", рекао је Станивуковић.

Он је навео да је "уговор са фирмом ТГТ на два милиона КМ".


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.