Далибор Мрша, АДВОКАТ и ПАНКЕР: Адвокатуру волим, али је кожа панкера далеко комотнија и занимљивија

То што је адвокат и отац четверо дјеце Далибору не смета да се активно бави музиком, организује свирке и снима албуме.

Ernest Bučinski / 18. мај 2019

Foto: E. Bučinski

Ако би вас неко питао да пронађете повезницу између панк музике и адвокатуре сигурно да посао не би био лак. Али за фанове бањалучког панк рок бенда Субверзија (Субверсион БЛ) то не би био проблем – одговор би био Далибор Мрша, који је пјевач и бас гитариста овог бенда, али у исто вријеме је и успјешан адвокат. Наиме, он своју љубав према музици никада није напуштао, па се може рећи да је прије подне адвокат, а послијеподне панкер.

Музиком се почео бавити још у основној школи, јер је жеља његових родитеља била да свира гитару па су га уписали у нижу музичку школу.

"На моју несрећу имао сам наставника који је успио да у мени створи потпуну одбојност према гитари. Човјек је био без такта, због чега сам упорно пружао отпор и желио да од свега одустанем. Моји су покушали да ме задрже на настави па сам касније добио новог наставника. Али иако је било боље, у мени је било толико неке горчине да су родитељи схватили да је то све на силу, тако да нижу музичку нисам завршио", почео је Далибор своју музичку причу у разговору с новинаром БУКЕ.

Касније га је један другар позвао да са њим свира и то је, по њему, био пун погодак.

"Све је ишло глатко, без напора, прсти су сами клизили, акорди се низали. Јер, музику сам изузетно волио, а онда се десио и тај клик, да када нешто не радиш на силу, када ти неко приђе са разумијевањем, онда све иде лако. У средњој школи је већ све било јасно, узео сам бас гитару и почео да чепркам. Касније ће, још у току трајања средње школе, да настане бенд Субверзија и ето, тако је некако све почело", објаснио је Далибор.

Временом, овај музичар је схватио да га посебно вуче правац у музици који га је профилисао као музичара и уобличио стил његовог свирања и стварања пјесама, а то је панк рок.  


"У седмом разреду основне један пријатељ из разреда дао ми је касету на којој је била компилација пунк и хард цоре бендова. Када сам дошао до Куд Идијота у мени се буквално десио кратки спој. Био сам толико одушевљен њиховом музиком да сам материјал вртио данима. Ту су се поред њих нашли и Деад Кеннедyс, Хускер Ду, Вербал Абусе, Дисциплина Кичме и још неки мање познати бендови који су такође оставили трага у пунк миљеу, али са Идијотима сам се од тада буквално сродио. Јасно је онда одакле моје интересовање за пунк. Наравно, касније су на ред дошли Рамонси, Пистолси, и много других бендова, тако да сам једноставно био инспирисан свим тим музичким причама да и сам нешто радим", објаснио је музичар.

Са својим првим бендом, који се звао Хецтиц Еxпериенце, Далибор је на позив другара из бенда Ресцуе Партy имао и први концерт, а свирали су у Тузли.

"Био је то наш први наступ, а нисмо се практично до тада ни поштено уходали са инструментима. Сјећам се да сам Ервину Војићу, фронтмена некадашњег бенда Ресцуе Партy, рекао да нисмо спремни за наступ, али је он и екипа из његовог бенда, као старији и исукуснији рекли да је то све ок и да идемо заједно. Касније ће исто то 'вијеће стараца', да процијени да смо спремни да снимимо демо снимак, па смо с њима ускочили у студио Плазма код професора Бориса Дражића који је дао одређене примједбе у смислу наше музичке усвираности, али то је и било за очекивати", рекао је Далибор.
 

У то вријеме Субверзија је свирала алтер пунк ноисе, мада је Далибора све више вукао пунк од изворног до хард цоре облика. Нажалост десио се рат и то је прекинуло њихову музичку каријеру. 

 

"Готово цијела екипа се разишла, а са невјерицом сам примио вијест да је наш бивши гитариста Данијел Ситница преминуо у Њемачкој од посљедица срчаног удара. Након рата имали смо запажен наступ у бањалучком КСЕТ-у, а послије тога бенд је отишао у 'хибернацију' све до 2016. године када се окупља нова екипа. Прије свега интересовање за рад показао је гитариста Борко Стајчић и он је заједно са мном био окосница бенда. Прошле године за бубањ је сјео Давид Поповић и бенд је тек тада добио јасније контуре", рекао је Далибор.  

 

Борко и Далибор се познају од средње школе. Али у том ранијем периоду Борко је свирао деатх метал и због те чињенице Далибор није био заинтересован да са њим свира. Шаљиво је објаснио да му је Борко био потпуно незанимљив као и већина металаца из окружења.

"Мене метал заиста никада није привлачио, мада сам знао да испратим понеки бенд. Сепултура ми је била интересантна као појава, а знао сам неријетко да испратим и по који метал бенд, посебно хц бендове који су правили фузију метала и панка. С обзиром да је Борко озбиљан гитариста и озбиљан у приступу почели смо да радимо и спонтано су настајале прве пјесме. Врло брзо сам схватио да нећемо моћи да фурамо класичну панк причу, јер је утицај метала преко Борка био изузетан, тако да у нашим пјесмама можеш да осјетиш и пунк и метал струје, а како вријеме буде одмицало и како у етер будемо пуштали наше пјесме биће јасније о чему причам. Давид је млађахно панкерско момче тако да све у свему Субверзија остаје у оквирима панка како год да окренемо", објаснио је Далибор.
 

 

То што је адвокат и отац четверо дјеце Далибору не смета да се активно бави музиком, организује свирке и снима албуме.

"Музика настаје прво унутар мене, а онда излази на жице, у спољни свијет. Најчешће узмем акустичну гитару код куће, побјегнем у другу собу и ту нешто урадим, а послије тога кад осмислим пјесму узмем у руке бас гитару. Наравно, све са мјером, јер много других обавеза је ту, али све се може постићи. Као што дјеца имају своја интересовања, тако и ја своја. Нисам за то да се када одрастемо гуши то дијете у нама. Нека га, нека и дијете буде задовољно и срећно. Ја своју дјецу одведем на тренинге, а сада су и већа, па доста и сама могу. Настојим да испоштујем њихове потребе, а и они имају разумијевања за мене. Тамо гдје има љубави, добре воље, разумијевања, много се може. Наравно, да ме моја драга женица у томе не подржава, било би готово немогуће. Али, богу хвала, с обзиром да и она у себи носи умјетничку црту и племенит дух, онда то иде", рекао је музичар.

Субверзија ових дана има пуне руке посла у студију код признатог бањалучког продуцента Бориса Глишића Глише, гдје ради на свом маxи синглу.

"Спот за пјесму 'Наши хероји' коју смо завршили прије пар дана можете послушати на Yоу Тубу, а ако желите да нас чујете уживо то ћете моћи крајем маја када ћемо наступити у оквиру пунк фестивала Бања Лука Мотхерпункерс 2019, који ће се одржати 31. маја и 1. јуна у простору ДКЦ Инцел", обавијестио нас је Далибор.

Осим Субверзије наступиће још шест бендова из окружења: Гужва у Бајт (Љубљана),Тхе Схејверс (Приједор), Дицк ис Деад (Добој), Контрадикторна предиспозиција (Славонски Шамац), Понте де Карла (Шибеник), Скупљени на брзину (Нови Сад),  Испад( БЛ)
 

Разговарао: Ернест Бучински
 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.