Дан послије Бањалуке и Влада РС одлучила да обезбиједи бесплатне уджебнике основцима

Дан након што је Град Бањалука објавио одлуку да ће уджбеници за основну школу на територији града бити бесплатни Влада РС излази са информацијом да је издвојила додатних 2,5 милиона КМ за уджбенике.

Maja Isović Dobrijević / 22. јул 2021

Foto: BUKA

 

Овом одлуком уджбеници ће бити бесплатни за први, други, трећи и четврти разред.

„Влада Републике Српске издвојиће додатних 2,5 милиона КМ за бесплатне уджбенике за око 19.000 ученика трећег и четвртог разреда основне школе чиме се наставља тренд повећања обухвата основаца којима Влада обезбјеђује бесплатне уджбенике“, рекла је министрица просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић на данашњој конференцији за новинаре одржаној након сједнице Владе Републике Српске.

Истакла је да је укупан број ученика којима ће Влада у школској 2021/22.години обезбиједити бесплатне уджбенике око 50.000, што представља више од 50 одсто од укупног броја ученика основних школа у Републици Српској.

Министрица Наталија Тривић навела је да је оваква одлука Владе у складу са закључком Народне скупштине из 2019. године о обезбјеђивању бесплатних уджбеника за све ученике основних школа, те мјерама Популационе политике.

 

 

Подсјетила је да Министарство просвјете и културе од школске 2007/2008. године обезбјеђује бесплатне уджбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа, а од  школске 2019/2020. године и бесплатне уджбенике за све ученике побједнике републичких такмичења, те од школске 2020/2021. године за ученике који су треће и наредно по рођењу дијете из породица са троје и више дјеце.

Такође, и Министарство породице, омладине и спорта од 2007. године обезбјеђује бесплатне уджбенике за одличне ученике основних школа од трећег до деветог разреда који долазе из вишечланих породица.

„Укупан обухват ученика до сада је био око 30.000, што је око 30 одсто од укупног броја основношколске популације. У финансијском смислу од првобитних милион КМ на годишњем нивоу, Влада Републике Српске у посљедње двије године повећала је износе за та издвајања на три милиона КМ на годишњем нивоу, а данашњом одлуком  на 5,5 милиона КМ“, рекла је Тривић додавши да је до сада издвојено око 15,5 милиона марака за бесплатне уджбенике.

Наталија Тривић поздравила је и сваку иницијативу јединица локалне самоуправе које су и до сада, у складу са својим буджетима, обезбијеђивали уджбенике одређеним категоријама ученика.

На питање новинара да ли је ово одлукака политичка имајући у виду да је одлука Владе РС дошла дан након што је Градска управа Бањалука одлучила да обезбиједи бесплатне уджбенике за све ученике основних школа на територији града.

"Ово није политичко надметање са градоначелником Бањалуке Драшком Становуковићем", рекла је министрица Тривић најављући да ће се план бесплатних уджбеника наредних година проширивати и на друге разреде.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић јуче потписао Уговор о набавци уджбеника за ученике од 3. до 9. разреда, тако да ће све школе већ од 3. до 12. августа добити комплете уджбеника које ће подијелити ученицима до почетка школске године.

Подсјетимо да је грађанска иницијатива о бесплатним уджбеницима за основце у Републици Српској прихваћена у марту 2019. године Народној скупштини Републике Српске.

"Народна скупштина предлаже Влади Републике српске да у наредном периоду изради закон о бесплатним уджбеницима за ученике основних школа у Републици Српској", наводило се тада у закључцима НСРС.

Везан текст:

Бесплатни уджбеници за све основце у Бањалуци: Уштедили смо на функционерима

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.