Дан тигрова: Велика мачка је критично угрожена и њена будућност је упитна

Данас се у свијету обиљежава Дан тигрова, критично угрожене велике мачке чија је будућност итекако упитна.

BUKA portal / 29. јул 2021

 

Недавни случај тигра на трајекту на релацији Хвар - Сплит који је превожен у неадекватним увјетима покренуо је лавину коментара и згражања и отворио многа питања о адекватности закона њиховог провођења.

WWФ позива на преиспитивање ставова јавности и институција по питању етичког третмана животиња.

Данас обиљежавамо Свјетски дан тигрова , предивних, али критично угрожених животиња. У том духу присјећамо се немилог догађаја који се прије неколико дана догодио на трајекту на релацији Хвар - Сплит, гдје се међу путницима, у малој приколици, нашао сибирски тигар. Након потврђене информације, неколико се организација, укључујући WWФ, свјетску организацију за заштиту природе, обратило надлежним институцијама које и даље истражују детаље. Случај је отворио бројна питања о легалности држања и транспорта дивљих животиња. У Хрватској није законом забрањено држати тигрове у приватном власништву ако су за то задовољени сви увјети. Такођер, транспорт дивљих животиња се мора обављати у складу с националним прописима о пријевозу животиња: треба бити осигуран посебан, довољно велик и чврст кавез, температуре требају бити оптималне како не би узнемириле животињу, у пратњи мора бити ветеринар или стручна особа, а потребан је и видео надзор.

Међутим, осим питања што је законски одобрено, нужно је упитати се и што је морално исправно.

„WWФ строго осуђује посједовање дивљих животиња као љубимаца, ради трговине или забаве. Држање дивљих животиња у заточеништву оправдано је једино ради очувања врсте или у едукацијске сврхе, али и тада сигурност и квалитета живота морају бити приоритет", упозорава Петра Ремета, водитељица програма заштите у WWФ Адрији. „Озбиљан је проблем што се тигрови из дивљине и тигрови рођени у узгоју законски не третирају на исти начин. Строго је забрањена трговина живим или мртвим тигровима из дивљине као и дијеловима њихових тијела или разним дериватима добивенима од тигра. Код тигрова из узгоја ситуација је нешто другачија - њихов транспорт и трговина често су одобрени или пролазе незабиљежено међу државама чланицама ЕУ. Из тог разлога илегална трговина и криволов расту".

Проблем представљају и недовољне контроле извоза, увоза и пријевоза дивљих животиња унутар и између држава, као и непостојање јединствене базе података рођења и смрти тигрова у узгоју. Иако су државе чланице ЕУ потписнице ЦИТЕС-а, неке државе неконтролирано увозе и извозе тигрове из узгоја, непримјетно придоносећи црном тржишту. На азијском тржишту су сви дијелови тигра изнимно вриједни, било као украси, трофеји или у алтернативној медицини. Користе се чак и њихове кости за приправак који сматрају љековитим. Зато је извоз тигрова - живих или мртвих, као и њихових дијелова, с еуропског на азијско тржиште, изнимно уносан посао.

WWФ настоји зауставити тај тренд. Од почетка 20. стољећа смо изгубили око 95% тигрова. Задњих 11 година WWФ проводи иницијативу ТX2 – удвостручимо број тигрова. Иако су њихови бројеви нарасли, а у неким су азијским државама и остварни ТX2 циљева, и данас бројимо тек око 3900 тигрова у дивљини, њихова популација је и даље у паду, а једна од главних пријетњи су криволов и илегална трговина. WWФ стога проводи пројект  „Успјешан прогон казнених дјела против дивљих врста у Еуропи" (ЛИФЕ СWиПЕ), чији је главни циљ обесхрабрити злочине над заштићеним дивљим животињама и смањити илегалне радње. Тигрови су изнимно важан дио екосустава, а њихово изумирање имало би катастрофалне посљедице за остале врсте, али и за људе. Због тога им морамо осигурати сретну и здраву будућност.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.