"Дан за ново поглавље у историји ЕУ"

Европска унија од данас има нову Европску комисију, новог шефа дипломатије и новог предсједника Европског савјета.

BUKA portal / 01. децембар 2019

 

У Бриселу се обиљежава и 10 година од ступања на снагу Лисабонског уговора као уставне основе ЕУ.

Петогодишњи мандат нове Европске комисије на челу са првом женом предсједником Урсулом фон дер Лајен почиње месец дана касније него што је то било планирано.

 Због проблема око састава новог тима комесара, односно због промјена кандидата за комесаре из Француске, Мађарске и Румуније, нови сазив Европске комисије добио је ”зелено свјетло” Европског парламента за почетак 27. новембра.

Званично, 25 комесара на челу са предсједницом Урсулом фон дер Лајен данас постају нови тим који ће до 31. октобра 2024. године представљати извршну власт ЕУ.

У новом сазиву Европске комисије налазе нова лица као и комесари који који иза себе већ имају стаж у Комисији, али овога пута добијају нове ресоре.

Трећи петогодишњи мандат на месту ЕУ комесара, овога пута задуженог за буджет и администрацију ЕУ, има досадашњи комесар за приступне преговоре Јоханес Хан.

Међу повратницима ту су и Франс Тимерманс ( зелена агенда), Маргарет Вестагер ( дигитално доба), Марија Габријел ( иновације, култура, образовање, млади), Вера Јурова ( вриједности и транспарентност), Марош Шефчович (институционални односи) и Фил Хоган ( траговна).

Међу познатим лицима из претходне Европске комисије наћиће се и Маргаритис Схинас, бивши главни портпарол предсједника Јункера, а сада комесар за промоцију европског начина живота.

Нова лица Комисије биће Оливер Вархеји (суседство и проширење), Дидије Рејндерс (правда), Кадри Симонс (енергетика), Јута Урпилаинен (међународно партнерства), Тиери Бретон (унутрашње тржиште), Паоло Ђентилони (економија), Владис Домбровскис (економија за добробит људи), Виргиниус Синкевичиус (приородна средина, рибарство и океани), Дубравка Шуица (демократија и демографија).

Ту су и Стела Киријакидес (здравство), Николас Шмит (радна мјеста и социјална права), Хелена Дали (једнакост), Јануш Војцековски (пољопривреда) Елиса Фереира (кохезиа и реформе), Адина Валеан (транспорт) , Јанез Ленарчић (кризни менаджмент), Илва Јохансон (унутрашњи послови).

Као потпредсједник Комисије и нови шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел долази на позицију коју је у претходних пет година имала Федерика Могерини.

Борел ће од Могерини наслиједити и улогу главног посредника у дијалогу Београда и Приштине.

Због промена у именовању комесара, почетак мандата нове Европске комисије поклопио се и са променом на челу Европског савета.

Званично, од данас почиње и мандат новог предсједника Европског савјета.

У наредне две и по године, са могућношћу једног обнављања мандата, састанцима ЕУ лидера председаваће бивши белгијски премијер Шарл Мишел.

Мишел је трећи по реду председник Европског савета, а на ову позицију дошао након петогодишњег мандата Доналда Туска, којме је претходио први изабрани председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Након овогодишњих европских избора и именовања челних људи Европског парламента, Комисије и Савета, изабрани председници Давид Сасоли, Урсула фон дер Лајен, Шарл Мишел и нова председница Европске централне банке Кристин Лагард на церемонији у Бриселу званично ће обележити и десетогодишњицу ступања на снагу Лисабонског уговора.

Потписан 13. децембра 2007. године у Лисабону од стране лидера земља чланица и ЕУ институција, Лисабонски уговор ступио је на снагу 1. децембра 2009. године.

Лисабонски уговор допуњује претходне Уговоре о ЕУ, односи се на институционално функционисање и представља уставни оквир Уније.

Он између осталог прописује могућност изгласавања одлука квалифификованом већином у Савету ЕУ, јачање улоге Европског парламента као и успортављање позиција председника Европског савета и шефа дипломатије ЕУ задуженог за заједничку Службу за спољне послове и безбедност.

Лисабонски уговор уводи као правно обвезујућу Повељу о основним правима и по први пут земљама чланицама даје законско право и дефинише процедуру изласка из Уније.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.