Данас је Међународни дан борбе против насиља над женама. У БиХ прије два дана убијена још једна жена

Данас се широм свијета обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама.

Maja Isović Dobrijević / 25. новембар 2021

Foto: Ilustracija

 

Прије неколико дана убијена је још једна жена у БиХ. Жену је убио бивши супруг који је највјероватније починио самоубиство.

Данас се широм свијета обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама.

Историјски гледано овај датум се темељи на датуму атентата на три политичке активистице из Доминиканске Републике, којег је 1960. године наредио доминикански диктатор Рафаел Трујилло. Међународни дан борбе против насиља над женама обиљежава се са сврхом подизања свијести о чињеници да су жене широм свијета изложене силовању, породичном насиљу и другим облицима насиља.

Постоје различити облици насиља над женама, укључујући тјелесно, психичко, сполно и економско насиље. Општа препорука бр. 19. ЦЕДАW Одбора о насиљу над женама и Истанбулска конвенција дефинише насиље над женама као кршење људских права и као облик дискриминације жена које је усмјерено на жену због тога што је жена или које неразмјерно погађа жене.

Данас широм свијета почиње и кампања "16 дана активизма" против родно заснованог насиља која траје до 10. децембра, Међународног дана људских права.

Ову глобалну кампању обиљежава више од 6.000 невладиних организација у 187 земаља и користи се као позив на елиминацију свих облика насиља над женама и дјевојчицама.

Овогодишња глобална кампања усмјерена је на спречавање фемицида - феномена који означава злочине из мржње над особама женског пола мотивираног сполом жртве. Фемицидом се нарочито означавају и убиства жена која су почињена од стране интимног партнера жене.

Лана Јајчевић, правна савјетница у Фондацији „Удружене жене“ рекла је за БУКУ да је према подацима УН-а 243 милиона жена у свијету злостављано од стране интимног партнера, а да мање од 40 посто жена које су доживјеле насиље то и пријављују и траже заштиту иако су државе, па тако и Босна и Херцеговина, успоставиле бројне механизме заштите жена жртава насиља.

Лана истиче да је у БиХ у посљедње вријеме повећан број убистава жена почињених од стране интимног партнера. У току 2021. године, до 15. новембра, почињено седам фемицида, док је у претходним данима забиљежен још један случај у Зеници.

Кампања "16 дана" обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права:

25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама
1. децембар - Свјетски дан борбе против АИДС-а
3. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетима
6. децембар - Годишњица Монтреалског масакра
10. децембар - Међународни дан људских права

СОС ТЕЛЕФОН ЗА ЖРТВЕ НАСИЉА 1264

Фондација „Удружене жене“ Бања Лука има дугогодишње искуство у пружању психолошке подршке женама и дјеци жртвама насиља путем СОС телефона за жене жртве насиља који смо успоставили почетком 1997. године. Позивом на СОС телефон 1264, који је активан 24 часа, жртве насиља у породици или других облика родно заснованог насиља могу добити психолошку подршку, информације о заштити својих права и процедурама заштите права пред институцијама. СОС позив је бесплатан и анониман уколико особа која тражи помоћ то жели. Позивом на СОС телефон такође можете пријавити насиље или добити информације и савјет како помоћи женама и дјеци жртвама насиља у вашем блиском окружењу.

Ветан текст:

Лана Јајчевић, Удружене жене Бањалука: Жена никад не пријављује први шамар (АУДИО)

 

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.