Данас је свјетски дан љеворуких особа

​Међународни дан љеворуких особа се слави 13. августа. У посљедњих 100 година број љеворуких се готово учетворостручио. Око 10 одсто становништва пише лијевом руком.

BUKA portal / 13. август 2019

 

Љеворуки људи у прошлости су сматрани чудацима, па чак и демонима, а забиљежени су и бројни случајеви када су родитељи покушавали "исправити" своју љеворуку дјецу и натјерати их да се више користе десном руком. Данас је све то ствар прошлости, бар се надамо, а новија истраживања заправо у многочему иду у прилог љеворуким људима.

Стручњаци тврде да љеваци брже размишљају и брже доносе одлуке, наводно су бољи у математици и у просјеку су интелигентнији од дешњака. Због тога су у стању и успјешно обављати више ствари одједном, када су у питању интелектуалне активности. Нека истраживања показују да се љеваци брже опорављају од можданог удара, но, с друге стране, љеваци наводно краће живе, у просјеку девет година, неспретнији су, чешће се од дешњака осјећају неугодно, а и склонији су депресији и песимистичном начину размишљања.

Љеворукост,  код дјеце,  чешће се  јавља код дјечака него дјевојчица. Скоро половина те дјеце има љеворуке родитеље. Неки  родитељи  покушавају да ”исправе” дјецу, давањем кашике или играчке у десну руку, вјежбом за коришћењем десне руке.

Како препознати, којом руком се дијете служи: гађа лоптом, црта, држи кашику или чашу, облачи лутку, ређа коцке… 

Најсигурније, да испитивање препустите  стручњаку.  Ако је развијенија лијева половина мозга,  дијете је дешњак, а ако је развијенија десна страна мозга, оно  је љеворуко. Наше половине мозга одговорне су не само за супротне стране тијела, већ и за карактер наших активности.

Љеворука дјеца која имају склоност ка истраживању и креативности. Развој љеворуких често иде  неравномјерно, неке способности су ниже од просјечних вршњака, а друге више. Љеворуко дијете може бити   бољи математичар, лако изводи закључке, али теже памти, нема  јачу  концентрацију или има  потешкоће у писању.

Потребно је  вјежбање коришћења свеске, папира и подсјећање на правац коришћења папира са лијеве стране на десну и од врха странице до дна.Вежбање графо-моторике треба да буде забавно и без присиле. Иако је доминантна на примјер лијева рука, и стоји јасна препорука да не треба превјежбавати руку, не значи да се лијева рука не употребљава.

Треба користити различите активности у којима се вјежба моторика обје шаке и тијела у цјелини.Одрасли не треба да показују  негативан однос према леворукости. Немојте пребацивати љеворуког на деснорукост: То озбиљно угрожава дјечије здравље. Обично се у таквим ситуацијама најбрже примијети почетак муцања таквог дјетета. Љеворуки су темпераментни, нестрпљиви и често раде, а да не промисле. Пажња им је краткотрајна и имају потребу за смијењивањем активности. Није да неће да сједе, већ не могу.

Стручњаци савјетују : научите дијете да правилно сједи за столом, користи простор свеске, водите рачуна да њему свјетлост треба да допире са десне стране. Не тјерајте их да читају, иако знају слова, ако сами не показују интересовање. Њима треба више времена играња на слово на слово, различитих вјежби, игара са препознавањем слова и њихових елемената.

Познати љеворуки: Јулије Цезар, Александар Македонски, Наполеон, Леонардо да Винчи, Никола Тесла,  Джулија Робертс, Опра Винфри, Роберт Де Ниро…

Мицро мрежа


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.