Данас представљање нове методологије проширења за Западни Балкан

У Бриселу ће данас бити представљена нова методологија проширења Европске уније која ће чланицама блока дати овлаштења да зауставе процес примања у Унију или да, чак, натјерају земље да испочетка започну разговоре у појединим политичким подручјима.

Srna / 05. фебруар 2020

Промјене ће омогућити државама чланицама веће право гласа, како би се смекшала Француска, која је уложила вето на проширење блока на земље са Балкана.

Међутим, приједлози Комисије неће испунити поједине захтјеве Француске, укључујући приједлог да се новчана средства за нове чланице узимају од новца издвојеног за сиромашне земље које су већ у ЕУ.

Званичници ЕУ тврде да би такав поступак угрозио подршку за проширење међу сиромашнијим земљама које су чланице Уније.

Предсједник Француске Еммануел Мацрон зауставио је у октобру процес приступања Србије, БиХ, Косова, Црне Горе, Албаније и Сјеверне Македоније.

Европска комисија се нада да ће убиједити Француску да повуче своје приговоре до самита ЕУ-Балкан који се у мају одржава у Загребу.

Француска је у новембру предложила измјене које ће лидерима земаља чланица омогућити веће право гласа у вези са проширењем ЕУ.

Власти у Паризу тврде да дугорочно подржавају приступ балканских земаља ЕУ.

Неименовани дипломата ЕУ изјавио је да још није познато да ли ће Француска бити задовољна новим приједлозима.

Званичници у Француској изјавили су да још нису видјели приједлоге, али да су разговарали са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.