Данас проглашење двије Нобелове награде за књижевност. Прошле године је отказана након сексуалног скандала

Шведска академија објавиће данас два добитника Нобелове награде за књижевност у Стоцкхолму пошто је прошлогодишње проглашење било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем.

BUKA portal / 10. октобар 2019

Foto: Ilustracija

 

Стручњаци кажу да ће Академија с овогодишњим избором покушати избјећи подизање прашине јер се покушава опоравити од скандала у којем је супруг једне од чланица Академије завршио иза решетака због силовања.

Уочи проглашења спомињу се имена канадске пјесникиње Анне Царсон, кенијског писца Нгугија Wа Тхионг'оа и француске списатељице Марyсе Цонде с отока Гвадалупе, показују интернетске кладионице.

 У штокхолмским књижевним круговима колају имена румуњског писца Мирцее Цартаресцуа и пољске списатељице Олге Токарцзук.

Шведска академија, утемељена 1786. године, покушава вратити углед након што су у прошлогодишњем скандалу на површину испливала сплеткарења њезиних чланова, сукоби интереса и сексуално злостављање.

Скандал је потресао Шведску која се поноси својом транспарентношћу и консензуалном демокрацијом и не трпи неједнакост.

Академија је стога одгодила прошлогодишње проглашење, први пут у 70 година.

Скандал у Академији

Обновљена новим члановима и статутима, институција ће у четвртак у 13 сати прогласити добитнике за 2018. и 2019. годину.

Очекује се да ће Академија ове године покушати избјећи контроверзе, да ће јој одабир бити конзервативан и да ће међу лауреатима бити бар једна жена, рекли су књижевни критичари за агенцију Франце Прессе (АФП). Нобелову награду за књижевности добило је само 14 жена од досадашњих 114 лауреата.

Академија не објављује свој ужи избор. Сваке године књижевни кругови препуни су нагађања која су често више одраз властитих жеља него стваран увид у склоност чланова. Ове године неизвјесност је још већа с обзиром на многе промјене унутар институције.

Међу многим именима за која се нагађа да би могли бити добитници су и кинеска списатељица Цан Xуе, јапански писац Харуки Мураками, руска књижевница Људмила Улицка те америчке и канадске списатељице Јоyце Царол Оатес и Маргарет Атwоод.

Академија се нашла у проблемима у студеноме 2017. пошто се њезини чланови нису могли договорити о томе како поступити према Французу Јеан-Цлаудеу Арнаулту с којим су били тијесно повезани, а он је оптужен и касније осуђен за силовање.

Арнаулт је у браку с Катарином Фростенсон, чланицом Академије која је касније поднијела оставку због скандала у јеку покрета #МеТоо против сексуалног злостављања или узнемиравања жена.

Пар је такођер водио културни клуб у Стоцкхолму који је финанцирала Академија.

На крају је седам чланова Академије поднијело оставке, међу којима и тадашња стална тајница Сара Даниус.

»Од тога да је била повезана с изванредном књижевношћу, Нобелова награда сада је дошла до тога да је многи повезују с #МеТоо и дисфункционалном организацијом«, рекла је шведска књижевна критичарка Маделаине Левy за АФП.

Нарушен углед

Испражњене столице заузела су нека нова лица, а у јулу 2019. професор књижевности Матс Малм преузео је дужност сталног тајника.

»Промјене су биле врло продуктивне и оптимистични смо«, казао је Малм у интервјуу за АФП уочи објаве добитника.

Он је признао да је скандал нарушио углед институције те да су и даље потребна побољшања.

»Има још пуно посла, у то смо сигурни.«

Умировљени издавач Сванте Wеyлер сматра да се углед Академије и може поправити, »али само кроз мудар избор лауреата«.

Он очекује да ће Академија учинити све да избјегне контроверзе и вјеројатно ће изабрати ауторе који су високо цијењени у књижевним круговима или познати и широј јавности.

»Апсолутно неће никога тко може изазвати контроверзну политичку расправу«, казао је.

У међувремену је Оливиер Труц, који је недавно објавио књигу о том скандалу, примијетио како је Академија и прије изазивала контроверзе.

»На примјер када је награда додијељена двојици тадашњих чланова Академије«, рекао је, мислећи на одлуку из 1974. о додјели награде Харрyју Мартинссону и Еyвинду Јохнсону.

Додјела награде Бобу Дyлану 2016. такођер је изазвала питања о просудби Академије.

С обзиром на мрљу на угледу Академије, Левy је рекла како постоји могућност »да је добитници неће прихватити«, као што је то одбио француски филозоф Јеан-Паул Сартре 1964.

Овогодишњи лауреат, особито ако је ријеч о писцу, а не списатељици, може очекивати да се његов рад и живот нађе под повећалом у потрази за било каквим трагом женомрства, додала је Левy.

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.