Данас велико чишћење БиХ: Ми то можемо

У БиХ данас се одржава акција уклањања дивљих депонија "Очистимо земљу за један дан", а која је почела истовремено у свим градовима и општинама. Акција у свим градовима и општинама почела је у 10 часова.

Maja Isović / 18. мај 2013

У Бањалуци ће отпад бити уклањан у Трапистима иза Завода "Мирослав Зотовић", на Бањ-брду, у насељу Лазарево на локацији ТАС-а преко пута предузећа "Јелшинград", у Ребровацу преко пута ресторана "Марко Поло" и иза парка "Младен Стојановић".

 

Акција „Лет'с до ит – Очистимо земљу за један дан“ ове године ће се по други пут реализовати у нашој земљи у склопу глобалне акције чишћења цијеле планете. Сама акција чишћења почиње у 10 часова на територији цијеле Босне и Херцеговине.

Носиоци пројекта су Удружења грађана „Мозаик пријатељства“ из Бањалуке и „Руке“ из Сарајева, док је генерални партнер компанија ХТ Еронет. Прошлогодишња акција, која је била највећа еколошка акција у историји Босне и Херцеговине, а која је одржана 9. септембра 2012. у 105 општина у БиХ, окупила је 37.000 волонтера који су из природног окружења очистили 5.500 тона смећа. Милан Глигоријевић, предсједник Удружења грађана “Мозаик пријатељства” раније је рекао да сплетом околности већина нас не може да живи у скупоцијеној вили са базеном, али да сви можемо очистити простор у којем живимо од смећа.

 

 

Пресс конференција у Бањалуци

“То је неки минимум који требамо и можемо учинити, јер земља у којој живимо је наш дом и њеним изгледом шаљемо слику какви смо ми као људи. Својим начином живота и онечишћењем околине ми рушимо планету Земљу и за 50 година нико нас неће питати о кризи еура, него ће питање бити усмјерено према онечишћеним подручјима земље које смо могли спасити. У БиХ имамо преко 10.000 нелегалних депонија смећа које директно и индиректно утичу на наше здравље”, казао је Глигоријевић најављући ову акцију у Бањалуци. Божидар Михајловић, предсједник Удружења грађана “Руке” из Сарајева током најаве манифестације рекао је да постоје стотине милиона тона илегалног смећа које лежи широм свијета. “Отпад је свуда око нас, у градовима, парковима, ријекама и шумама. Да би се то промијенило млади људи из цијелог свијета су се удружили у жељи да допринесу стварању глобалних промјена. У овој години преко стотину земаља ће бити укључено у чишћење планете. Овим путем позивамо све заинтересоване људе да буду дио акције Лет’с до ит у БиХ и да помогну у чишћењу околине у којој живе”, рекао је Михајловић. Напоменуо је да ће се са сваком очишћеном улицом, парком и градом слати порука да је чистоћа здравље и добробит свих људи. Михајловић је позвао све оне који су лоцирали илегалне депоније смећа у шумама и на другим подручјима да на интернет страници акције .летсдоит.ба поставе фотографије тих мјеста да би се све нелегалне депоније, које до сад нису пронађене, лакше лоцирале. Свјетлана Радусин, помоћница министарке Министарства за просторно уређење и екологију Републике Српске је рекла да ће Министарство у организационом смислу, анимирати локалне заједнице и комунална предузећа да пруже неопходну подршку овој акцији. “Како сматрамо да је ова акција и својеврстан празник волонтеризма, сигурни смо да ће њихово ангажовање, као и прошле године бити бесплатно, односно да ће без накнаде извршити транспорт и прихватање прикупљеног отпада на санитарним депонијама извршити без накнаде. Овакве акције су од велике важности за подизање свијести јавности о значају управљања чврстим отпадом, јер неправилно и нееколошки одлаган отпад загађује и ваздух и воду и земљиште и негативно утиче на здравље становништва”, казала је Радусинова. Вања Гавран, руководилац Одјела за корпоративне комуникације компаније ХТ Еронет рекао је да вјерује како ће овогодишња акција имати и боље резултате од прошлогодишње.

 

 

Прошлогодишња акција

  ЦИЉ: УКЛАНАЊЕ НАЈМАЊЕ 20.000 ТОНА СМЕЋА Лет’с До Ит је највећа волонтерска акција у историји Босне и Херцеговине посвећена првенствено чишћењу илегалних депонија смећа у једном дану, али и чишћењу зелених површина и других природних вриједности, односно заштићених подручја. Акцију се организује у партнерству са владиним сектором, јавним и приватним привредним субјектима, школама/факултетима и другим невладиним организацијама/ удружењима, као и уз подршку међународне заједнице, академске заједнице, јавних и приватних медија (електронских и принтаних медија), те угледних особа из јавне друштвене и пословне сфере живота. Као и прошле године, Босна и Херцеговина ће узети учешће у глобалној ацији чишћења планете земље под називом "Лет'с До Ит орлд Цлеануп 2013". У прошлогодишњој глобалној акцији је учествовало 96 земља широм свијета са више од 7 милиона волонтера. Организатори су истакли да осим давања подршке глобалној иницијативи чишћења планете, разлог покретања ове акције у Босни и Херцеговини је и спознаја да у нашој земљи постоји велики број дивљих депонија (њихов број се процјењује на преко 10.000) које имају изузетно негативан утицај на животну средину и здравље људи, те да их је неопходно што прије уклонити из природног окружења и одложити на за то предвиђена одлагалишта, односно рециклирати дио отпада који је погодан за ту сврху. “Главни циљеви акције су обезбјеђивање најмање 100.000 волонтера који ће учествовати у акцији чишћења, стварање употпуњеног регистра свих илегалних депонија смећа за подручје Босне и Херцеговине који ће укључивати податке о броју, специфичностима и локацијама појединих ‘дивљих’ депонија смећа и уклањање најмање 20.000 тона смећа”, истичу организатори. Поред ових циљева акцијом се жели подићи свијест и едуковати јавност о заштити животне средине путем многобројних активности које су усмјерене ка едукацији грађанства кроз еколошко-едукативне програме, медијске кампање, округле столове, промоције и друге активности. Позивају се сви грађани БиХ да 18. маја са рукавицама на рукама изађу на улице, у паркове, шуме, брда и друга мјеста и да покупе смеће које је несавјесним чином бачено.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.