Даниел Менићанин оснивач "Дјечјег оркестра": Од предавања преко интернета зарађујем довољно, с оркестром радим из задовољства

У склопу КУД "Чајавец" из Бањалуке прије мјесец дана основан је "Дјечји оркестар" који чини четрдесетак младих музичара доби од шест до осамнаест година.

Ernest Bučinski / 02. август 2019

 

Један од оснивача овог оркестра је млади музичар, хармоникаш и клавијатуриста, Даниел Менићанин. Он је имао жељу да окупи талентоване дјечаке и дјевојчице на једно мјесто који би се уз свирку уједно и дружили и своје умијеће показали другима, организујући културне догађаје и приредбе, те тако ширили позитивни дух и младалачку енергију града Бањалуке, како у региону, тако и у земљама широм свијета. Овај оркестар његује традицију, културу и музику народа из цијеле Босане и Херцеговине, али и бивше Југославије.

Менићанин је студент Музичке академије у Бањалуци, а образовни рад са дјецом није му стран, јер је већ раније радио у нижој и средњој глазбеној школи у Жепчу. У тој школи је остварио запажен рад, па су се ученици пребацивали на његове часове, те је морао да ради и прековремено. Његови ученици су имали одличне резултате на такмичењима и то му је дало вољу да настави са држањем часова и када је престао да ради у школи у Жепчу.

Даниел је с музицирањем почео још као дјечак. Трудио се и ишао приватно на часове, а учили су га разни професори углавном народну и староградску музику. Био је заљубљеник у народну музику, јер га је она, како каже, привлачила због њених ритмова и својствене егзотичности. Уз помоћ професора Александра Трипковића, који га је припремио за пријемни испит, уписао је средњу музичку школу.

"За своју музичку каријеру много дугујем професору Трипковићу, а он је данас и мој колега са којим сам заједно и оснивао Дјечји оркестар. Професор ради са дјецом на теоријском пољу и увјежбавању, док му ја помажем као асистент, али уз то радим и на аранжманима композиција које изводимо. Базирамо се на староградској музици, севдалинкама и народним пјесмама. И ја сам кад сам био дјечак почео са том врстом музике, коју иначе и највише волим, тако да ми рад са младим музичарима представља додатно задовољство", рекао је Менићанин у разговору за БУКА магазин.

Као што смо поменули, Даниел је студент на Музичкој академији у Бањалуци, али обавезе према његовим ученицима и "Дјечјем оркестру" доста му одузимају времена, што је узроковало да је студирање морао да пролонгира. Међутим, он није одустао од школовања и најављује да ће ускоро да дипломира, па чак да упише и постдипломске студије.

"Обавеза је заиста много, а то је за посљедицу имало да сам студије одложио на неко вријеме. Тренутно држим часове преко интернета ученицима ширим свијета. Ту имам полазника који су тек почели да уче ноте, али радим и са одраслим особама које желе да се усаврше", каже Даниел.

До ученика којима предаје Менићанин је дошао тако што су га препоручавали људи који су упознати са његовим радом и завидним умијећем свирања и учењем хармонике. Иако се не воли хвалити, Даниел је, препричавајући једну анегдоту из свог живота, казао да је успио за кратко вријеме да нотама научи чак и ученика од седамдесет и пет година.

"Ја имам методе учења које не користе многи, а то је да ученике научим да размишљају логички, али користећи слику као основ за памћење неког музичког задатка које треба ријешити. То олакшава рад и мени и мојим ученицима који скоро па кроз игру науче ноте и основне технике свирања", објаснио је саговорник.

 

 

Даниел је сарађивао и са многим културно-умјетничим друштвима из дијаспоре којима је писао аранжмане, па је преко њих дошао и до ученика.

"Тренуно имам преко педесет полазника из разних крајева свијета. Доста их је из Сједнињених Америчких Држава и Канаде, имам и ученика из Холандије и других европских земаља, али и из региона. Држим им наставу преко интернета, па сам доста уложио и у опрему да би веза и настава била квалитетнија. Углавном их занима староградска музика, севдалинке и народне пјесме. И услуге наплаћујем преко интернета тако да се може рећи да часове држим на савремен начин у складу с временом у којем живимо", каже Даниел.

Он је додао да ће искористити своја познанства са културно-умјетничим друштвима из дијаспоре како би "Дјечји оркестар" афирмисао широм свијета и најавио је да ће свој рад базирати на томе да дјеца са којима ради засвирају на што више континената.

"Осим тога што желим да се за нас чује широм свијета, ми ћемо се трудити и да многа културно-умјетничка друштва и њихове музичаре доведемо у Бањалуку. У данашње вријеме депресивне музике и негативности, желимо да ширимо љубав и позитивну енергију. Нама у оркестру треба разних инструменталиста: басиста, виолиниста, гитариста, бубњара - зато позивамо младе музичаре да нам се придруже да заједно раде са нама и граде једну заиста лијепу причу коју доноси наш оркестар", поручио је Даниел.

Он је на крају разговора рекао да има у плану основати још једну секцију у склопу КУД Чајавец, а ради се о "Вокалном ансамблу", који ће наступати заједно са "Дјечјим оркестром". Овом приликом позвао је заинтересоване младе пјеваче да буду дио овога тима, а наша редакција пожељела им је много успјеха у раду.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.