Данијели Куни након спашавања младића лакнуло када је прогледао

Наиме, сасвим обична субота поподне, предвиђена за одмор и уживање, за Куну се претворила у праву акцију спасавања, када се младић, који је покушавао да проплива, замало утопио.

BUKA portal / 13. август 2019

 

У тренутку када је прогледао, сјећам се како сам осјетила олакшање, а касније је услиједила фаза шока, када сам проблиједила и почела се трести, присјетила се Данијела Куна за "Независне" тренутка када је спасила живот младићу из Бугојна, који је само захваљујући брзој реакцији ове храбре жене избјегао трагичан крај.

"Мијешају се осјећаји поноса и престрављености због различитих слика које ми од тог несретног догађаја пролазе кроз главу. Не бих могла наставити живјети с чињеницом да нисам покушала направити и дати све од себе да га спасимо", казала је Куна, која је позната хрватска маратонка.

Наиме, сасвим обична субота поподне, предвиђена за одмор и уживање, за Куну се претворила у праву акцију спасавања, када се младић, који је покушавао да проплива, замало утопио.

"Чула сам се с њим и његовом женом. Тренутно је у Травнику у болници на даљим претрагама плућа. Када изађе из болнице, наћи ћемо се сви скупа", рекла је Куна за "Независне".

Како је навела, три момка поријеклом из Бугојна су дошла на купање на Кукавичко језеро у Купресу, а нико од њих није знао пливати. Према ријечима других људи, наставља Куна, момци су ушли у воду и ходајући су се кретали покушавајући пропливати.

"У том тренутку сам лежала леђима окренутим језеру под оближњим стаблом читајући књигу и наједном су се чули повици: 'Неста човик! Нема га!' Мисао која ми је у том тренутку прошла кроз главу била је: 'Лети, спашавај га'", присјетила се Куна за "Независне" прошле суботе, која само пуком срећом није завршила трагично.

Како наводи, инстинктивно и без тренутка оклијевања је скочила на ноге и пуном брзином се бацила у језеро, а, како каже, тада је већ један момак био у језеру и ронећи је тражио другог који је нестао.

"Дубоко сам удахнула и заронила. Ништа нисам видјела, јер је језеро било мутно, а и иначе се у њему ништа јасно не види. Ронила сам, али и даље ништа нисам видјела", прича она.

Када је изронила, истиче Куна, и питала људе који су стајали вани и у води гдје је нестао, локални мјештанин јој је показао у једном, а пријатељи момка у сасвим другом правцу те је схватила да су сви избезумљени и збуњени.

"Таман у тренутку након што сам направила под водом четири-пет завеслаја и када ми је понестало зрака и снаге, кроз муљевиту воду ми се учинило да видим труп човјека. Успјела сам га дохватити и зграбити, те схватила како сам га ухватила за руку. Чврсто сам га стиснула и из петних жила се трудила извући га на површину и успјела", испричала је за "Независне" ова храбра жена, коју ни отежавајуће околности нису спријечиле да све своје напоре уложи у спасавање људског живота.

Тада је, прича, панично почела викати: "Ево га, помозите ми", па је други момак, који је такође ронио, допливао те су уз велики труд укочено тијело, које није давало знакове живота, успјели извући на површину воде.

"Кад смо дошли до дна које смо могли додирнути ногама, неколицина нас га је изнијела. Момак је у горњем дијелу тијела био потпуно плав, а ноге су му биле блиједе, готово прозирне", препричава Куна страшну сцену, која ће напосљетку добити срећан завршетак. Како каже, момак који јој је први притекао у помоћ почео је давати умјетно дисање младићу који је потонуо, након што су му једва отворили уста, која су, присјећа се, била у спазму.

"Окренули смо га на бок и лупали по леђима, да вода брже изађе и онда је само одједном широм отворио очи. Тај избезумљени и ледени поглед нећу никада заборавити", прича Куна.

Како каже, Хитна помоћ и полиција, које су други људи звали, дошли су за око 15-20 минута након што су га оживјели.

"У међувремену смо младића држали будним на све могуће начине, јер му се спавало", испричала је Куна за "Независне" искуство које ће памтити за цијели живот.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.