Данило Ковач, професор историје у бањалучкој Гимназији: Настава на даљину је прилика да напустимо стари начин предавања еx цатхедра и порадимо на критичком мишљењу код ученика

Наставницима није лако, јер у току седмице треба исправити по стотину радова, али овај вид наставе може подстаћи наставнике да напусте стари начин предавања еx цатхедра, на који се многи можда и претјерано ослањају.

Milica Plavšić / 13. мај 2020

 

Данило Ковач, професор историје и латинског језика у бањалучкој Гимназији, тренутно борави у свом родном граду Требињу, одакле ученицима држи наставу на даљину. Ковач је један од малобројних професора у нашој земљи који имају искуства са образовним платформама на интернету. Током студија на Универзитетском коледжу у Лондону, гдје је Ковач завршио мастер студије из методике наставе, један дио наставе одвијао се управо путем интернет платформи.

О искуствима у настави на даљину током пандемије корона вируса, Ковач каже да су и ученици и професори врло брзо прихватили нови начин рада и употребу нових технологија, како би се школска година привела крају.

"Посредством тих медија, ученици добијају задатке, те повратну информацију о задацима које су већ предали, а наставници су креирали различите виртуелне групе у којима размјењују информације и материјале за наставу на даљину", каже Данило.

Наставници су ушли у овај процес ад хоц, без претходне припреме и без методичких приручника, али упркос овим околностима, настава се одвија добро, сматра он.

Додаје да наставницима није лако, јер у току седмице треба исправити по стотину радова, али да овај вид наставе може подстаћи наставнике да напусте стари начин предавања еx цатхедра, на који се многи можда и претјерано ослањају.

Ученици су то, каже, добро прихватили. Имају емаил адресе и бројеве телефона наставника и, барем када су у питању ученици бањалучке Гимназије, прилично су слободни да тим путем траже додатна појашњења. 

Како би се предуприједила злоупотреба наставе на даљину и преписивање међу ученицима, Данило каже да, поред фактографије, ученици треба да покажу да имају своје критичко мишљење о одређеном питању. 

Управо критичко размишљање је оно на чему би наше школе, сматра Ковач, требало више да пораде.

 

 

Данило Ковач је на Универзитетском коледжу у Лондону завршио мастер студије из методике наставе, за шта је добио престижну Чивнинг стипендију од Владе Велике Британије.

Поред тога што предаје историју и латински у склопу “редовног” националног програма, предаје и на међународном ИБ програму, гдје наставу држи на енглеском језику. Предавања држи и на италијанском језику, а учестовао је и на бројним образовним семинарима у Напуљу, Трсту, Берлину, Бухенвалду, Паризу, Перону, Бечу, Сарајеву…

Асистент је на Филозофском факултету у Бањалуци, гдје је 2010. и дипломирао историју, а касније и завршио мастер студије. Ангажован је и у Историјској секцији “Византија”.

Овај свестрани професор, завршио је средњу музичку школу, а у слободно вријеме режира представе са тематиком из историје и организује плесне вечери.

Поредећи образовне системе у нашој земљи и Великој Британији, професор Ковач каже да британски образовани систем јесте добар, али да не би било рјешење “прекопирати” га  код нас, јер и наше школе имају предности.

“У средњим стручним школама у Британији се, више него код нас, инсистира на стручној пракси, након које су ученици оспособљени за занат за који се школују. Кад су у питању гимназије, за разлику од наших опширних гимназијских планова и програма, настава у Великој Британији фокусирана је на мањи број тема, које се обрађују интердисциплинарно. Дакле, наши гимназијалци стичу шире опште образовање, што је добра подлога за већину студијских програма”, објашњава Ковач.

С друге стране, британски систем школовања, као и онај који се примјењује у Међународном програму бањалучке Гимназије (ИБ), омогућава да академско знање буде подлога за морално и грађанско образовање ученика, критичко размишљање, те прецизно писмено изражавање.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.