Дарко Митровић: Холограм за председника

Холограм који је снимљен пре 230 година садржао је све речи, изјаве, цитате, говоре, наређења и пробране делове са конференција за новинаре, које је Председник Свега изговорио за живота. Након тога његов холограм је наставио суверено да влада државом, која после њега никада није успела да нађе достојну замену.

Darko Mitrović / 30. април 2018

На кров Народне тврђаве, на којем се налазио велелепни аеродрУм, слетео је бешумни цепелин Сербиа Еир Форс Ван, са ћириличним исписом. Гомила приказа, погнутих глава, ужурбано је излазила из њега и панично грабила ка степеницама које су водиле доле, дубоко у саму унутрашњост Народне тврђаве, последњег бедема српске демократије и симбола државе. Реконструисана је више стотина пута, током вишедеценијског и коначног рата између пуњених лигњи и људи. Захваљујући јединственој и проницљивој српској Влади, држава Србија је остала готово нетакнута (уколико не рачунамо њихове напоре да Нову Александрију, садашњи главни град, преору уздуж и попреко). Одувек им се чинило да је бесмислено улагати у ту савремену технологију, када још увек нису исцрпљени и искоришћени људски ресурси и јефтина радна снага. Улагање би било потпуно неисплативо и никад прихваћено од стране владајуће мањине која је руководила државом већ пуних 236 година. Једна од приказа у тамном оделу од органског полиестера, која је изашла из цепелина, ушла је у скучени лифт у којем се налазила само једна стилска фотеља са тапацирунгом боје труле вишње, ручкама и ногарама израђеним од најфинијег ружиног дрвета, које су красили уникатни дуборези. Приказа је села у фотељу и лифт је кренуо полако да се спушта дубоко испод површине, до последњег нивоа тврђаве који за јавност, званично није постојао. Део забрањен за све, осим за привилеговане. Што би у преводу значило, потврда оверена у четвтом Општинском суду и крштеница не старија од шест месеци. Мере безбедности у Мермерној дворани су биле на највишем могућем нивоу. Био је то део у коме се налазио, лично Он....Председник Свега.

Након Петог светског рата ситуација и односи снага у свету су се драстично променили. Србкоин је скочио на тржишту и вредео је више него унца меког брашна, тип 500. Ко зна шта би се догодило, да тог прохладног и снежног јутра у августу 2204-е, Лос Лагос није напао Чубут? Рат на простору Патагоније, трајао је пуних педесет година. Након пропасти великих сила, Сјединињених Америчких Држава, Русије, Кине, Енглеске, Француске, Индије, Јапана, уопште Европске уније и Бурундија, Србија је заузела водећу улогу у свету и била једина, коју наводно нису контролисале лигње убице и вештачка интелигенција.   У Новој Александрији, живот се одвијао нормално. Дан је трајао тридесетједан сат, месец је имао шездесетосам дана, а година 1389 дана. Гладних није било јер је Влада за време спровођења акционог плана “Борба против глади”, стрељала готово све гладне. Лјуди су били преплашени да им се у јавности не зачује крчање црева. То би значило сигурну смрт. Глад је била забрањена, али је доручак био обавезан. Живело се у изобиљу. БДП је скочио за невероватних 89%, што је допринело стабилизацији, фискалној консолидацији и коначно, економској стабилности, која је попут магнета привлачила улагаче из независне северне хемисфере.

Приказа је изашла из лифта и застала на тренутак, удахнула дубоко и кренула кроз дугачки мермерни, мрачни ходник, у којем су се могли чути само одјеци његовог корачања и болни крици независних новинара. Повремено би убрзао кретање, па је топот лакованих ципела стварао све већу буку. На крају ходника, налазила су се врата, испред којих су стајале две сабласне креатуре којима је лице било сакривено иза некаквих маски. Нико није смео да зна идентитет особе која се кретала или радила у Мермерној дворани. Све се одвијало у највећој тајности. Једна од креатура са маском је рекла –Лигња! Мистериозна приказа, којој су се грашке зноја са чела сливале низ избраздано и истрошено лице, одговорила је готово рефлексно – Пуњена! Врата су се аутоматски отворила и он је прошао кроз њих. На средини дворане налазила се предивна фонтана, на чијем врху се налазила статуа председника, из чије малене пише је избијао јак распркавајући млаз који се преливао низ троспратну импозантну творевину, купљену пре много година за неке смешне паре преко АлиЕпресс-а. Након што је прошао поред фонтане, дошао је до дела са неколико степеника на чијем крају се налазило некакво постоље јарко црвене боје. Стао је испред њега, као испред каквог божанства и клекнуо на колена погнувши главу, мрмљајући нешто себи у браду. У том тренутку из јарко црвеног постоља почела је да се појављује плавичаста светлост. Светлост је постајала све интезивнија и јача док се коначно није приказала нејасна фигура...Председника Свега.

Холограм који је снимљен пре 230 година садржао је све речи, изјаве, цитате, говоре, наређења и пробране делове са конференција за новинаре, које је Председник Свега изговорио за живота. Након тога његов холограм је наставио суверено да влада државом, која после њега никада није успела да нађе достојну замену.                                                                                

Тајанствена приказа је подигла главу и обратила се Председнику Свега – О Ви највећи међу великима, најсветлији међу светлима, најмудрији међ’ мудрима, заповедајте?                                    

Холограм Председника се на тренутке прекидао, бивао јачег па слабијег интезитета, на тренутке би чак и потпуно нестајао али би се убрзо враћао. Слика је била нејасна и са сметњама, а тон се није чуо. Видело се да холограм Председника Свега нешто прича али звука није било. На тренутке би се појавио али због јаких сметњи и застареле технологије би баговао, почињао, а затим враћао на почетак. Приказа је и даље клечала на коленима погнуте главе са спојеним прстима на рукама чекајући заповести од пројекције створене од светла....

-Само комплетан идиот може да руши усред ноћи... Убица ће бити ухапшен за 48 сати! Пре двадесет година причао сам неке глупости којих се данас стидим... Само комплетан  идиот...Идиот! Идиот! Борим се да искористим сваки тренутак за Србију, а не да једем шницлу! Ја нисам иш...Идиот! Идиот!...Само компл..Идиот! Идиот! Идиот Идиот! Идиот!

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.