Деца из воде/ КИЗА БЛУЗА за БУКУ: Екатарина Велика је утеха моје генерације

То је једно врло специфично време, а ЕКВ је један од бендова који су умели свима нама, изгубљеној деци, тинејджерима тога доба, да дају реч утехе и то је оно што је најбитније у рокенрол музици.

BUKA portal / 09. септембар 2019

Foto: Buka/Ernest Bučinski

 

Прошлог викенда Бањалучане је одличним концертом обрадовао ЕКВ трибуте бенд – Деца из воде. Бенд активан је већ четири године, а овдашња публика имала их је прилику чути и видјети на њиховим ранијим наступима у Бањалуци. Деца из воде здушно његују сјећање на Екатарину Велику, а фронтмен, гитариста и пјевач овог бенда Зоран Младеновић, умјетничког имена Киза Блуза, у разговору за БУКУ говорио је о свом музичком пројекту, сцени и будућим плановима. 

Колико је већ активан бенд Деца из воде?

КИЗА БЛУЗА: Деца из воде као трибуте бенд раде већ четири године. Иначе, ја сам ЕКВ пратио од малих ногу, био сам на њиховим концертима и, као дечаку, они су били хероји моје младости. Касније сам све то и свирао, тако да сам ја дуго у ЕКВ причи.

Шта те највише привукло Екатарини?

КИЗА БЛУЗА: То је једно врло специфично време, а ЕКВ је један од бендова који су умели свима нама, изгубљеној деци, тинејджерима тога доба, да дају реч утехе и то је оно што је најбитније у рокенрол музици. ЕКВ је бенд који је тешио тинејджере објашњавајући им и одговарајући на та нека чудна питања која сваки млади човек у то време себи поставља. Они су на један врло буквалан начин преводили све те наше бриге и сва та незнања. Сва незнања су кроз своје текстове нама преводили у знање и самим тим и помагали да решимо проблеме који су нас мучили.

 

 

Свирате ли на наступима и своје ауторске пјесме?

КИЗА БЛУЗА: Ја сам првенствено уметник, композитор, текстописац, па тек онда музичар и свирач. Али, наравно, све то сам постао захваљујући гитари. ЕКВ сви у бенду ценимо и поштујемо и сви смо генерално одрастали уз њих. Они су нам били утеха. 

Шта мислиш, када би се неким чудом данас појавио Милан Младеновић, какав би био његов поглед на овај данашњи свијет?

КИЗА БЛУЗА: Па, гледај овако. Мени се конкретно не свиђа тај модерни приступ младих људи где су сви јако асоцијални и везани за паметне телефоне и социјалне мреже. Не знам какво би било Миланово мишљење о свему томе. Углавном, ја видим да су деца јако затупљена у тим неким практичним стварима. Имам ћерку од деветнаест година и примећујем у тој генерацији једно велико отуђење. Ми смо некада сви били некако социјално активнији. Милан би можда и прихватио све то, немам појма. У суштини, немам ја ништа против данашњег начина живота, само, генерално, сва та технологија отуђује људе, а ја припадам генерацији која је нормалније одрастала. 

 

 

Како ти схваташ Миланову популарност и популарност ЕКВ-а, и данас послије смрти њихових чланова, на простору цијеле бивше Југославије? 

КИЗА БЛУЗА: Генерално смо људи који се споразумевају од Словеније до Македоније и мислим да имамо у суштини исти менталитет  у целој бившој Југославији, тако је било пре, а тако је и сада.

Шта је са рокенрол сценом данас?

КИЗА БЛУЗА: Не знам шта бих ту могао да кажем. Сцена је таква да се све своди на "београдски пашалук" зато што се сцена целе бивше Југославије у данашње време распарчала и свела на сцене неких градова. Мени је искрено јако жао што постоји само та некаква београдск,а а све остало се запоставља. А и та сцена, чини ми се, на вештачким плућима живи, као уостало и све у земљи. Ово ново време је наметнуло и то неко своје бреме у којем је мерило вредности изопачено и померено од оних правих вреднота. 

Имате сарадњу и са Тањом Јовићевић. 

КИЗА БЛУЗА: Сарадња са Тањом је дивна. Ја сам је упознао преко једног пријатеља који ме замолио да је пратим на акустичној гитари. То се све дешавало прије него што смо покренули бенд Деца из воде. Тања је дивна особа, која је велики уметник и певач, и то озбиљан певач, самим тим и музичар, а најтеже је бити музичар гласа. Много се добро разумемо, супер сарађујемо и одлични смо другари и приватно. Она је у истом маниру као што сам и ја. Знамо шта хоћемо и знамо шта тражимо. Умемо од себе да очекујемо неки стандард који никад не може да варира него смо такви какви јесмо и када пада киша и када сија сунце. 

 

 

Хоћете ли имати некакве турнеје? Какви су ваши планови?

КИЗА БЛУЗА: Мало је чудно планирати. Сигурно да планирамо да радимо концерте, али и да снимимо и неке своје ауторске ствари. Ми смо првенствено уметници, па тек онда све остало. Не знам да ли ћемо албум радити под именом Деца из воде или неким другим, а највероватније да ћемо радити под неким другим именом. Али то и није важно, јер важно је да све буде спонтано. Када се ради без притиска, и креативни рад је много лакши и боље раде емоције. 

 

ЕКВ трибуте бенд Деца из воде и Тања Јовићевић наступали су у склопу тркачког догађаја Рун&Море Парк, који је протеклог викенда одржан у Бањалуци.


Разговарао: Ернест Бучински


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.