Деценије пропадања политичке сцене у БиХ: Многи политичари до врха су дошли газећи друге људе, газећи свој понос и своје принципе

Политичари заборављају колико је њихов положај и њихова функција постављена на климаве темеље и колико је њихова позиција кратког рока.

Maja Isović Dobrijević / 22. мај 2020

 

Иступ Сање Вулић, посланице у Парламенту Босне и Херцеговине, која је омаловажавала новинарску струку шокирала је многе како у БиХ, тако и у регији. Политички аналитичари сматрају да је њен иступ само посљедица деценија пропадања бх политичке сцене, међутим, важно је да грађани знају да политичари нису на својим функцијама заувијек и да на изборима могу да их „казне“.

Политичка аналитичарка Ивана Марић каже да су понашање и ријечи госпође Вулић, као и њој сличних посљедица све дубљег пропадања бх. политичке сцене.

„Мудри лидери се окружују 'самомислећим' људима који су стручњаци у својим областима како би могли учити од њих. Међутим, у БиХ се потпуно развио тип лидера који сами нису ни довољно мудри ни паметни па се, у страху од осјећаја мање вриједности, окружују полтронима и људима недовољно образованим, искусним, а и недовољно културним. Умјесто да се стиде када неко јавно изнесе да је њихов обожаватељ или полтрон, то диже њихов поражени его, а своје обожаватеље и полтроне награђују још вишим позицијама. Добра вијест је да грађани то могу промијенити гласајући на изборима за оне који се истичу својом памећу, а не својим полтронством“, каже за БУКУ Ивана Марић.

Каже да су политичари својим образовањем, радом и трудом дошли на актуелне позиције, било би им јасно како је трновит пут до успјеха.

„Међутим, многи од њих су се на врх попели газећи друге људе и што је још важније, газећи свој понос и своје принципе. Због тога не могу да се поистовјете са грађанима и својим бирачима, који да би успјели заиста морају истински да се потруде и вриједно раде. При томе, ти политичари заборављају колико је њихов положај и њихова функција постављена на климаве темеље и колико је њихова позиција кратког рока. Довољно је да погледају неке своје узоре, полтроне које су прегазили неки још већи полтрони на свом путу према врху“, истиче Марић Ивана.

Она додаје до ово само показује колико су се политичари осилили и колико су свјесни да су медији у великој мјери под њиховом контролом, с ријетким изузецима који се боре да преживе у овој бари с бројим прождрљивим крокодилима.

„Жао ми је што смо као друштво дозволили да дође до тога да се овакви политичари, као што је госпођа Вулић, исмијавају и шпрдају са новинарима, који свој посао раде поштено и вриједно без обзира на тешке увјете и бројне увреде. Можда ће госпођа Вулић за коју годину, када јој истекне мандат у парламенту, жалити што се ипак није одлучила за неко занимање на којем не овиси од добре воље 'њеног Бога' већ од свог знања и труда“, каже наша саговорница.

Када је ријеч о промјенама у бх. политици она  ће доћи када опозиција довољно ојача и када за кандидате будемо имали паметне, одлучне и храбре политичаре који су се доказали у својој професији и који се у политику укључују зато што желе помоћи својим суграђанима и својој држави.

„Нажалост, ми сада имамо ситуацију да се велика већина људи за политику одлучује јер немају другу могућност за успјех. Управо због тога се ти људи повијају како вјетар пуше и због тога су спремни да често мијењају ставове али и странке, јер они немају куда ићи из политике. Довољно је да погледате политичку сцену у РС-у и да пребројите колико активних политичара је промијенило своју оригиналну странку и прешло на страну 'побједника' након избора и разлоге због који су промијенили дресове“, истиче.

Ивана каже да је илузорно очекивати санкцију за овакво понашање посланоце Вулић  јер је ово незнатна увреда у односу на оне које и медији али и сви грађани слушају од политичара.

„Да не спомињемо да чак и многа кривична дјела политичара остају некажњена захваљујући добро развијеној криминалној хоботници политике, подузетништва и правосуђа.  Све то можемо промијенити на изборима гласајући за оне који су другачији, али је очито да још увијек постоји велики број грађана и бирача који, из неког разлога, немају ништа против оваквих политичара, њиховог начина комуницирања и њихових криминалних радњи и који ће и наредних двадесет година гласати за исте политичаре“, појашњава Ивана Марић.

Драган Тодоровић, замјеник директора и руководилац Правног одјељења у Бањалучком центру за људска права каже да је посланица Сања Вулић својом изјавом показала одсуство елементарне културе, али и одсуство срама.

„Међутим, с обзиром да је и раније имала разне вербалне испаде и живописне изјаве, ни ова посљедња није изненађујућа, али је свакако скандалозна и заслужује јавну осуду. Послодавац за кога Сања Вулић ради су грађани ове државе и то никада не би смјела сметнути са ума. Сигуран сам да политичари одлично разумију на који начин су плаћени, али с обзиром да скоро никад не буду кажнени на изборима за овакве ствари, они настављају да се понашају као да је држава њихово приватно предузеће у коме имају апсолутна овлаштења“, каже за БУКУ Тодоровић.

Истиче да овакав однос према новинарима је само наставак бахатог и безобразног односа политичара према припадницима овог еснафа.

„Новинари су им трн у оку јер представљају скоро па једину озбиљну пријетњу да ће криминал и разне махинације угледати свјетло дана“, истиче и додаје да је врло тешко говорити о промјенама у политици у БиХ када смо свједоци да се бахатост и безобразлук политичара само повећава. „Чак и велики дио представника опозиције није имун на такав образац понашања. Једноствано, не постоји права алтернатива тренутној владајућој гарнитури и то је најтрагичнија чињеница бх друштва“.

На крају Тодоровић каже да поучени ранијим ситуацијама тешко можемо очекивати озбиљне посљедице.

„Видимо да је и Сташа Кошарац још увијек на функцији министра након оног циркуса са 'корона дернеком'. Као што рекох, грађани су послодавци политичарима, и један од начина да их казнимо за грешке јесте да им 'уручимо отказ' на наредним изборима. До нас је да ли ће се то и десити“, каже Тодоровић.

Везан текст:

Реакције на изјаву Сање Вулић: Озбиљне редакције почеле отпуштати новинаре, чекају Вулићку

 

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.