Дефицит у буджету РС 412 милиона КМ, БДП у паду 3,3 посто

Приједлогом ребаланса буджета Републике Српске (РС) за 2020. годину планиран је буджетски дефицит у износу од 412,2 милиона КМ.

FENA / 19. мај 2020

 

Из ентитетске владе очекују значајан пад економске активности због пандемије вируса корона, а чије се посљедице већ могу примијетити посматрајући кретање наплате јавних прихода, који у другој половини марта и током априла имају пад од око 16,1 посто у односу на исти период лани.

-Ради ублажавања негативних посљедица усвојена је Уредба са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести Цовид-19, а мјере које су прописане наведеном уредбом имат ће одређени утицај на кретање прихода током 2020. године - наведено је у Приједору ребаланса буджета РС који ће бити разматран сутра на посебној сједници ентитетског парламента.

С обзиром на тренутну ситуацију, као и мјере које се предузимају због помоћи привреди, процјена буджетских прихода је урађена уз претпоставку да ће доћи до значајног пада прихода у другом кварталу 2020., а затим ће услиједити благи опоравак остварења прихода у трећем и четвртом кварталу ове године.

Очекује се и значајан пад свих макроекономских показатеља, а процијењени БДП износит ће минус 3,3 посто, док се очекује да ће цијене просјечно пасти за 0,4 посто.

Укупна буджетска средства планирана Приједлогом ребаланса буджета РС за 2020. годину износе три милијарде и 613 милиона КМ, што представља увећање од 188 милиона КМ, односно 5,5 посто у односу на буджетски оквир за 2020. годину.          

Због новонастале епидемиолошке ситуације у РС, која је узрокована ширењем вирусом корона, мијења се и одлука о задужењу на домаћем и иностраном тржишту.

Предвиђено је да се тај бх. ентитет дугорочно задужи за износ до 678 милиона КМ и то на домаћем тржишту до 354,1 милион, од чега је већ реализовано 214.134.000 КМ, а планирано је задужење до 140 милиона КМ кроз емисије обвезница и кредитна задужења.

РС на иностраном тржишту планира да узме кредите до износа од 323.866.000 КМ и то задужењем код ММФ-а, Европске комисије и Свјетске банке.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.