ДЕФИНИЦИЈА: Ево шта значи појам "пандемија"

Значење појма

BUKA portal / 11. март 2020

Foto: Ilustracija

 

Пандемија означава ширење инфекцијске болести у широким земљописним регијама, континенталних или глобалних размјера.

Насупрот епидемије пандемије нису локално ограничене.

Код животињских болести користи се појам Панзоотија.

Чак и у случају пандемије, постоје и подручја која нису захваћена од инфекцијске болести: удаљена подручја, неке планинске долине, или усамљени људи на отоцима могу бити поштеђени од инфекција.

Појам пандемија је настао из старогрчке ријечи пан "све" и демос "народ", тако да се ради о догађају који погађа све припаднике народа.

Досадашње пандемије: Х1Н1 (2009.), ХИВ (1981.), шпанска грипа (1918.), богиње (1870.) и куга (1347.)

Пандемија није повезана с тежином болести или стопом смртности, већ с географским ширењем. Према Свјетској здравственој организацији, пандемија се проглашава када се нова болест, за коју популација није развила имунитет, почиње убрзано ширити свијетом.

Да би епидемија прешла у пандемију, мора доћи до другог вала заразе. Примјерице, турист који се заразио у Кини, а симптоме добио у другој земљи не спада под категорију могуће пандемије. Но ако се вирус почиње ширити у некој земљи између особа које нису биле у Кини или у додиру с неким тко је путовао у ту земљу, ради се о матичном ширењу које се може прогласити пандемијом.

Када се прогласи пандемија, то значи да ће врло вјеројатно доћи до ширења заразе у другим заједницама те владе и здравствени сустави морају бити припремни на такво изванредно стање.

Епидемија је, с друге стране, нагли пораст случајева обољења који може бити јединствен за једну земљу или заједницу, пише Тхе Гуардиан.

Везан текст:

WХО прогласио глобалну пандемију коронавируса

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.