Дејан Лучка за БУКУ: Грађанима је досадио деспотизам!

Грађанима је доста приче о „угрожености са стране”, „страним плаћеницима”, „невладиним организацијама које роваре против Српске”,„потплаћеним издајницима”, док младо и старо одлази из ових градова...

Maja Isović Dobrijević / 16. новембар 2020

 

„Промјена никада није довољна сама по себи, ако са собом не носи и побољшања у пракси. Једина порука грађанима је да нове власти треба да буду критиковане исто као претходне, ако не и више. Грађани треба да указују на све лоше ствари, да се жале на све незаконите поступке и да поступају тако да на изабране представнике гледају као на „слуге народа”, супротно страначким ставовима у којим се народ гледа као слуга партија и појединаца“, рекао је за БУКУ Дејан Лучка, директор Бањалучког центра за људска права.

Лучка за наш портал коментарише изборе који су се јуче одржали у БиХ, промјене које су се десиле у већим градовима, а говори и о томе шта је допринијело тим промјенама.

Дејане, како коментаришете локалне изборе у БиХ?

Донекле изненађујући у највећим градовима, али у глобалу, на општем нивоу, највеће странке које стандардно држе власт су исту и задржале, уз одређене ротације и мијењања и уплив нових опција. Велики ће имати мало мање власти него што су навикли и него што су до сада имали. Грађани су очигледно, бар у највећим градовима, жељни нових лица или бар донекле нових лица, а сити бахатости и силе. На странкама је да у будућности још нових, младих и неукаљаних лица избаце на површину, дајући им већу подршку.

У наредном периоду ће бити занимљиво видјети како ће новоуспостављени људи на одређеним позицијама радити свој посао, јер се управо то може рефлектовати на наредним изборима. Рад и залагање у наредне двије године су залог за могуће другачије резултате на општим изборима, и одступање од модела практичног једнопартијства. Такође, узимање власти уз инертност и лош рад могу да буду и мач над главама опозиције, односно власти.

Шта је допринијело промјени у већим градовима Бањалука, Приједор, Бијељина?

Прије свега мислим да је то што је грађанима ипак мало досадио деспотизам, апсолутна власт, дволичност и играње са памећу. Да им је доста приче о „угрожености са стране”, „страним плаћеницима”, „невладиним организацијама које роваре против Српске”,„потплаћеним издајницима”, док младо и старо одлази из ових градова, суграђани грцају у сиромаштву, економија пада све ниже, права постоје само за повлашћене, а провјерени страначки кадар добија позиције мимо свих законских и моралних норми. Да је појединцу преко главе приче о великим проблемима, док се они локални само таложе. Људи хоће било какав дашак свежег вјетра и бар малу наду да ће бити боље. Није више битно која је странка на власти, јер су из свих партија, нажалост, када су имали прилику да владају, владали на веома сличан начин. Већином у корист уских интереса, а не у корист грађана. Само нека се мијењају, нека се врте, то је порука грађана у овим градовима.

Које је твоје мишљење када је промјена у Бањалуци у питанују, шта то грађани више нису могли да трпе?

Мислим да је за пораз најмање крив досадашњи градоначелник. Он је једноставно био у оквиру странке „на лошем гласу” у времену које тражи трачак промјена, још од 2018. Добар дио Бањалучана владајућу странку доживљава као резервоар лоших ствари који се дешавају око њих, извориште једноумља и застрашивања, таргетирања и стигматизирања, узимања од народа по принципу „лијева рука, десни джеп“ и сл.

Поред тога, очигледно је и да људи у самом СНСД-у као и њихови коалициони партнери нису превише радили за Радојичића, и да су фокус ставили на одборничка мјеста и своје приче. Да не кажем да су Игора свјесно пустили низ воду, на њега стављајући бреме свих лоших ствари које баштине и стварају људи из власти и они који су јој блиски. Садашњи градоначелник тако лако постаје жртва своје партије, која је полуприватизовала државу, али и жртва сопственом ћутању када је Бања Лука тражила да се одговара за смрт Давида Драгичевића уз још неке ствари у којима није поступио на исправан начин.

Шта нам Додикова одлука о томе да преузима одбор странке у Бањалуци поручује?

Ова одлука поручује нам више ствари. Прво, да лидер највеће странке жели да консулидује и прегрупише ствари у највећем крајишком граду.
Друго, да постоје струје у самој странци, и да се жели стати у крај фракцијашењу у циљу стајања у једну колону.

И на крају, порука је да се ништа не може ријешити без једног човјека, који се представља као свемогућ, којег странчке колеге сматрају свемогућим и који жели да јасно покаже другима тај свој имидж. Тако је он први у предсједништву странке, главни у предсједништву БиХ, вођа странке у Бањој Луци, де фацто предсједник Владе Републике Српске и предсједник Републике Српске, практични шеф свих министарстава у Српској и понеког на нивоу БиХ, управљач парламентарних група своје странке у свим парламентима у БиХ и поступајући начелник у свим општинама којима управља СНСД...

Која је порука грађанима, како да се понашају према новим градоначелницима, како да истрају у тражењу обећаног. Јер промјена сама по себи не би требала бити довољна,  треба И радити на конте промјене?

Промјена никада није довољна сама по себи, ако са собом не носи и побољшања у пракси. Једина порука грађанима је да нове власти треба да буду критиковане исто као претходне, ако не и више. Грађани треба да указују на све лоше ствари, да се жале на све незаконите поступке и да поступају тако да на изабране представнике гледају као на „слуге народа”, супротно страначким ставовима у којим се народ гледа као слуга партија и појединаца.
Ваља ићи ка томе да се раскрсти са једноумљем и једнопартијским методама. Тако треба да сутра данашњи побједници буду губитници, а прекосутра обрнуто. Дух критике треба да постоји према сваком лошем потезу власти, ма како се она звала и које политике представљала. Само тако можемо напредовати. Борба против сваке власти, када ради незаконито и противно општем интересу је једини исправан правац дјеловања. Власт треба да се критикује, јер је ми плаћамо, а у свијест сваком политичару ваља да се угради то да је битнија јавна добробит од страначке књижице.

Како видиш Бањалуку у наредном периоду?

У политичком смислу, оно што може бити веома лоше по Бању Луку је ситуација у којој ће, по свему судећи, скупштина града и градоначелник бити на супротним странама, што може добро успорити пројекте везане за град. Кад се том свему дода и однос са вишим властима, јасно је да може бити свега. Ако стварно дође до опструкција у битним питањима, то ће опет на видјело изнијети уске страначке интересе који раде мимо оног битног, јавног интереса.
Нова питања представљају и могућа стандардна прелетања и положаји странака у том бућкуришу. Надам се само да ће се успјети изаћи на крај одржавању статуса qуо или могућим застојима и опструкцијама, у циљу бољег живота Бање Луке.

А прије свега се надам да ће Бања Лука постати град који се не боји никога, ко год био на власти, те да ће улице бити пуне људи који протестују и траже своја права, кад им их институције ускраћују.

Везан текст:

Политички аналитичар Велизар Антић за БУКУ: Бахатост је одлучила овакав исход избора!

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.