ДЕМОКРАТИЈА КАО МАНИПУЛАЦИЈА: Додик пријети Бањалучанима, застрашује и уцјењује!

Пријетње и упозорења које смо чули на прес конференцији члана предсједништва БиХ само потврђују један види насилничке, безобзирне, уцјењивачке врсте политике врло сродне аутократским режимима без икакве назнаке демократије.

Maja Isović Dobrijević / 17. новембар 2020

Foto: BUKA

 

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, рекао је јуче на конференцији за новинаре да неће опростити грађанима Бањалуке губитак градоначелничке позиције.

"Он (Драшко Станивуковић) има своје надлежности, представља град, нек' се шепури ради. Он је рекао да ће пензионери и ђаци добити бесплатан градски превоз. Ту ћемо одлуку одмах подржати, нека предложи, ал', да видимо како ће финансирати, да видимо како ће субвенционирати градско гријање које смо ми финансирали годинама. Зашто би ми то радили, имамо и других општина гдје треба помоћи да се грије. Прекинућемо све инвестиције са републичког нивоа док не видимо на који ће се начин град даље политички развијати. У сваком случају мислим да је ово велика грешка оних који су сматрали да имају своје право на овај начин... Ја им нећу опростити ово што су урадили Игору. Ово није никаква пријетња, то је мој лични став. Имам право на то. Узећу свако бирачко мјесто и гдје је год добио градоначелник нека иде па он рјешава. Ми нећемо више. Демократија, шта ћеш...", рекао је јуче Додик, што је изазвало незадовољство код многих Бањалучана који су се огласили путем друштвених мрежа.

Јуче смо били свједоци отворених Додикових пријетњи, или како би он то рекао “личног става” према цијелом граду, као и његовим становницима које криви за изборни пораз у овом граду. Зима тек што није почела, а доводи се у питање и гријање у највећем граду Српске иако никоме није јасно какве везе има Додик са гријањем у Бањалуци.

Јована Кисин, адвокатица из Бањалуке, каже да поруке, односно, пријетње и упозорења које смо чули на прес конференцији члана предсједништва БиХ само потврђују један види насилничке, безобзирне, уцјењивачке врсте политике врло сродне аутократским режимима, без икакве назнаке демократије.

“Изражавајући јавно свој бијес према грађанима који су бирали другачије од оног како је он сматрао, стичемо утисак да би он поред најављених измјена Статута Града и осталих аката које ће преусмјерити као алате у вршењу притисака на будућег градоначелника, те их употријебити у корист свој политичке партије, радо измијенио и Устав и лијепо укинуо бирачко право сваки пут кад му изборни резултат не иде у корист”, рекла је Јована Кисин за БУКУ и додала да јој је јуче све то билу неугодно слушати.

“Вјерујем да су се многи и уплашили, јер је очигледно циљ и био застрашивање. Многи су забринути за будућност Бање Луке и могућност њеног функционисања уколико се изречене пријетње остваре”, истиче.

Јована каже да је овдје демократија алат манипулације.

“И сам Милорад Додик се јуче више пута позвао управо на термин демократије, изјавивши ‘демократија шта ћеш’ иако оно што је он причао и радио је управо супротно демократији. Он јуче није само уцијенио грађане који су гласали, он је јуче врло јасно уцијенио изабране народне представнике – одборнике у Скупштини Града, отворено их приморавајући на коалициони споразум, јер ће у супротном бити смијењени са свих функција или отпуштени са радних мјеста. На овај начин он је грубо погазио суштину представничке демократије и њене циљеве, јер је изабране представнике народа ставио под своју личну контролу, због чега се слободно може рећи да су Бањалучани јуче изгубили све своје представнике за које су гласали, а који су потписали коалициони споразум. Трагично за једну демократију. Њихови представници су их издали прије него што су крочили ногом у Скупштину. И ставили се на располагање само једном човјеку”, истиче Јована.

Она додаје да је тренутно ситуација неповољна за новоизабраног градоначелника, јер он у овом моменту нема скупштинску већину на градском нивоу, а ни подршку републичке власти.

“Два су начина да градоначелник ријеши ову мат позицију: или ће се борити против најављених блокада правним средствима, јер за правна средства увијек има простора, или ће се борити устаљеним политичким средствима често виђеним на политичкој сцени, а која ће резултирати новим ‘папцима’ и прелетачима. Остаје да видимо како ће се ствари одвијати”, истиче она.

Стефан Благић, бањалучки активиста и предсједник Удружења Рестарт Српска, рекао је да поруке које смо јуче чули говоре о ауторитарној политици и уопште начину владавине СНСД-а.

“Међутим, заиста не би требало да будете превише информисани, а да то знате још од раније. У суштини, нисмо видјели ништа што до сада много пута нисмо видјели, али ми се јучерашња конференција за медије чини као конференција рањене звијери која није сигурна ‘гдје удара’”, рекао је Благић.

Он додаје да не вјерује да ће се Милорад Додик усудити да спроведе пријетње које је изрекао јуче, јер ако крене да их спроводи, сам себи је потписао коначну политичку пресуду.

“Тешко је вјеровати да би један политичар таквог калибра то себи урадио, али хајде, биће занимљиво да се види како ће се све завршити. На крају крајева, чак и да је Додик мислио потпуно озбиљно, поставља се логично питање зашто би казнио и сопствене бираче, поготово узевши у обзир чињеницу да је СНСД поново добио највише гласова у Бањалуци, али и у читавој Републици Српској”, истиче Благић.

Кад говоримо о демократији, тешко можемо говорити о нечему што уопште личи на истинску демократију на овим просторима.

“Читав Западни Балкан је у својеврсном хибридном систему који је застао између социјализма и капитализма, никада у потпуности не довршивши своју трансформацију. Стога се у готово свим државама овог региона могу примијетити елементи ауторитарног вођења политике и деспотске владавине, а ни сама Република Српска није изузетак – баш супротно. Са друге стране, било би исувише оптимистично гајити наду да се партиципативна политичка култура може изградити за једну или двије генерације, тако да је све ово са историјског аспекта прилично разумљиво”, појашњава Благић.

Када је ријеч о Бањалуци, Благић град у наредном период види као жртву кохабитације, јер ћемо свједочити многим политичким ратовима на релацији градоначелник – скупштинска већина, под условом да о(п)стане скупштинска већина која је јуче потписала коалициони споразум.

“Не треба бити превише проницљив да закључиш како ће се за све евентуалне неуспјехе кривити друга страна и како ће се сви евентуални успјеси настојати приватизовати. Међутим, то и не мора бити толико лоше, ако се и једни и други одлуче да се такмиче у успјесима, умјесто да једни другима стављају клипове у точкове. Штавише, то би требало да је потпуно нормално”, истиче Благић.

ДОДИК И ГРИЈАЊЕ

На питање какве везе Милорад Додик има са гријањем у Бањалуци, Благић одговара да задњи пут кад је провјеравао надлежности српског члана Предсједништва БиХ, у њима ништа није писало о гријању у Бањалуци, или било ком другом граду у РС или БиХ.

Када је ријеч о Додиковим пријетњама везано за гријање, Јована се пита какве везе његова функција има са било чим у Републици Српској и на ентитетском и на локалном нивоу, али појам “надлежности” у БиХ је одавно само мртво слово на папиру.

“Кад је у питању гријање у Бањалуци, ја бих само напоменула да се претходна градска власт годинама хвалила како је са Еко топланом ријешен проблем гријања и како ће коначно гријање у Бањалуци бити финансијски самоодрживо, док г. Додик јуче говори упротно супротно од тога. СНСД је очигледно лагао народ, остаје да се види да ли је то Радојичић са својим обећањима и инвестирањима у Еко топлану или Додик са својим пријетњама”, рекла је Кисин.

ПОРУКА ГРАЂАНИМА

Јована Кисин:

“Моја порука Бањалучанима јесте да се навикавају на промјене. Знам да смо сви тешки на промјене и да имамо неки природни механизам отпора, али промјене су добре. Чак и промјена нагоре је приближавање правом путу и правом циљу – а то је ефикасна, квалитетна управа у корист грађана. Управо је стигла промјена која ће имати наредне четири године прилику да се покаже и искрено се надам да ће ваљати јер смо већ помало уморни. Али ако не буде ваљала, опет за четири године имамо прилику да мијењамо”.

Стефан Благић:

“Свака промјена у оваквој политичкој констелацији односа је добра, а ако овај градоначелник не буде добар и њега  треба мијењати. Бањалучани су се напокон трзнули након 20 година сна, а сада нарочито треба да буду на опрезу и не опуштају се. Ред је да још једном обећања дата у кампањи прођу кроз оштар скенер Бањалучана. Ипак су они показали да може и другачије”.

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.