Демонстранти су разбили главу симболу Француске. Уводи се ванредно стање?

ЈЕДНА од посљедица насилних просвједа у Паризу, уз више од 100 рањених и 400 ухићених, јест и разбијена глава кипа Марианне, симбола Француске, смјештена на чувеној Тријумфалној капији.

BUKA portal / 03. децембар 2018

Разбијена глава симбола Француске можда је и најзнаковитији симбол просвједа који су, како пише Блоомберг, разоткрили голему рупу у средишту француске политике што ју је створио француски предсједник Еммануел Мацрон.

Протести "жутих прслука", који су кренули као бунт против повећања цијена горива, претворили су се у шири покрет усмјерен против Мацрона. Наиме, управо је његов избор за предсједника 2017. године готово уништио двије странке које су владале Француском задњих 30 година, односно његов политички покрет који је лансиран годину дана уочи предсједничких избора, при чему је његова главна конкурентица за фотељу предсједнице долазила из редова крајње деснице. 40-годишњи Мацрон позиционирао се као центрист и реформатор те се надао да ће успоставити политички консензус на центру.

Умјесто тога, Мацронова популарност је рекордно ниска, његова иницијатива Република у покрету је још далеко од праве политичке странке, а предсједник се суочава с раширеним отпором широм земље, а нарочито изван великих градова. Покрет "жутих прслука" заправо је симбол фрустрација Француза младим лидером чије реформе се перципирају као погодовање богатима, а стил као арогантан и бахат.

"Протести жутих прслука ће вјеројатно ослабјети, али не и њихов гњев, који ће вјеројатно попримити нове облике, можда и још опасније за Мацрона", рекао је за Блоомберг Јим Схиелдс, професор француске политике на британском Свеучилишту Wарwицк, па додао: "Тешко је превидјети како Мацрон може довршити планирану реформу мировинског сустава без нове крви по плочницима."

Еммануел Мацрон је у суботу, док је Париз горио, био у Аргентини на суммиту Г20. Одмах по повратку у недјељу обишао је оштећени Славолук побједе и одржао хитан састанак са својим најважнијим министрима. Након 90-минутног састанка није било никаквих изјава. Француске власти, ако је судити према ријечима министра унутарњих послова Цхристопхеа Цастанера, размишљају о увођењу ванредног стања. 

Пред француским предсједником сад је тежак избор: Или ће прекршити властита обећања о реформама, или ће додатно угрозити своју ионако рекордно ниску популарност.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.