Демонстранти у Хонг Конгу не одустају. Ни данас ништа од контроверзног закона

Демонстранти провели ноћ на улицама

BUKA portal / 13. јун 2019

 

ХОНГКОНШКО Законодавно вијеће (парламент) данас је остало затворено, а расправа о контроверзном нацрту закона о изручењу одгођена је за још један дан, док је снажна киша успјела растјерати преостале просвједнике који су изражавали незадовољство нацртом новог закона.

Фронта за грађанска и људска права, неслужбени организатор просвједа у Хонг Конгу, објавила је касно у сриједу да ће се просвједи наставити све док влада не повуче нацрт закона.

Тисуће просвједника окупиле су се у сриједу у дијелу града у којем се налази сједиште владе, како би спријечили доношење закона.

Полиција је користила сузавац и гумене метке како би их растјерала, док су они на снаге реда бацали цигле и боце. Лијечничке службе казале су у четвртак да је 79 људи озлијеђено у сукобима.

Просвједници провели ноћ на улицама

У ноћи на четвртак просвједници су остали на улицама, спремни на могуће нове сукобе с полицијом.

Већина цеста око средишње пословне четврти у четвртак је отворена за промет, али Пацифиц Плаце, главни трговачки центар у близини парламента, и даље је затворен, као и неке банке у близини.

Ради се о једном од најгорих случајева насиља у Хонг Конгу откако је Велика Британија вратила тај град Кини 1997. године.

Еуропска унија објавила је у четвртак приопћење, затраживши од Хонг Конга да поштује права просвједника.

Када ће донијети закон?

Унаточ просвједима у сриједу и недјељном маршу који су привукли око милијун људи - једног на седам у том полуаутономном подручју - извршна челница Хонг Конга Царрие Лам, која има потпору Кине, рекла је да унаточ свему има намјеру донијети закон прије љетне станке.

Она је осудила насиље и затражила поновну успоставу реда те одбила повући закон који она и њезини колеге сматрају потребним како би се попуниле рупе које омогућују Хонг Конгу да буде, како кажу, рај за криминалце тражене у Кини.

Нагласила је да ће судови дати све потребне заштитне мјере и одлучивати на појединачној основи о изручивању Кини.

Закону о изручењу омогућио би да се осумњичене особе пошаљу у Кину како би им се ондје судило.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.