Денис Звиздић од данас шеф и извршне и законодавне власти у БиХ

Предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић данас је званично, по сили закона, постао и предсједавајући Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Klix / 05. август 2019

Мандат Борјане Кришто (ХДЗ БиХ) као предсједавајуће Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ започео је 6. децембра 2018. године и трајао је до 5. аугуста 2019. године када је предсједавање преузео Денис Звиздић (СДА).

Наиме, предсједавајући и два замјеника предсједавајућег Заступничког дома ПСБиХ као и предсједавајући и два замјеника предсједавајућег Дома народа БиХ ротирају се сваких осам мјесеци, исто као и чланови Предсједништва БиХ. 

Звиздић ће се на позицији предсједавајућег Заступничког дома ПСБиХ задржати све до 5. априла 2020. године када ће предсједавање од њега преузети Небојша Радмановић (СНСД). 

Важно је истаћи како Звиздић прима плаћу само као предсједавајући Вијећа министара БиХ те да за разлику од својих замјеника у ПСБиХ још увијек није именовао шефа кабинета и савјетнике у ПСБиХ иако на то има право. Звиздић ће кабинет формирати тек када се именује нови сазив Вијећа министара БиХ.

Иначе, мандат Борјане Кришто остати ће упамћен по томе што је ријетко када сазивала сједнице државног органа законодавне власти. Заступници од 6. децембра 2018. године, односно од дана конституисања Заступничког дома ПСБиХ, нису одржали ниједну редовну сједницу нити су усвојили иједан акт који би омогућио бољи живот грађанима БиХ. 

Све вријеме парламентарци су редовно примали плаће и остале накнаде за свој нерад, а неки од њих чак су искористили и годишње одмора. 

За очекивати је да ће Звиздић бити много ажурнији од Кришто и да ће редовније сазивати сједнице Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ јер упркос блокадама СНСД-а створени су сви услови за редован рад Заступничког дома ПСБиХ. 

Занимљиво је да ће се све до октобра 2019. године на кључним позицијама у Парламентарној скупштини БиХ налазит бошњачки политички представници. Наиме, до 27. октобра 2019. године на мјесту предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ налазит ће се Бакир Изетбеговић.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.