ДЕТАЉИ НАЈВЕЋЕГ БУДЖЕТА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И НАЈДУЖЕГ САМИТА ИКАД: Око чега су се највише свађали и ко је проглашен за "Бају Патка" Уније?

Укупан износ пакета за опоравак је 1.824 милијарде евра, од чега се 1.074 миљарде налази у оквиру заједничког буджета за период од 2021. до 2027. године.

Elvir Padalović / 21. јул 2020

Фонд за опоравак ЕУ износи 750 милијарди евра, а чине га 390 миљарди бесповратне помоћи и 360 милијарди зајмова. Другим ријечима овај износ биће набављен на финансијским тржиштима

Овај фонд ће бити финансиран заједничким задуживањем ЕУ на светским тржиштима капитала, а рок за отплату позајмице је крај 2058 године.

У читавом процесу око отезања договора највише пажње заслужио је холандски премијер Марк Рутте. Због своје штедљивости поједини медији су га прозвали Бајом Патком. Ради се о томе да је овај штедљиви премијер инсистирао на надзору владавине права као услова кориштења средстава из новог ЕУ буджета. На страни холандског премијера отворено је стала и финска премијерка Санна Марин. 

Због овга га је мађарски премијер Виктор Орбан у једном моменту упитао Зашто га мрзи? 

"Он је крив за сав хаос." рекао је Орбан.

У једном тренутку Меркел је напуштала састанак, Макрон је лупао шаком о сто. 

Марк Рутте није коментарисао Орбанове изјаве. 

Али је конференцији за медије 10.јула рекао да га “јако забрињавају” дешавања у Мађарској и Пољској.

“Имамо начела владавине права и демократије, Европа не представља само тржиште и валуту, него и заједницу вриједности”, истакнуо је тада низоземски премијер.

Према договореном плану, Европска комисија предложиће мјере које треба предузети када се утврди демократско заостајање, а које ће државе ЕУ усвојити квалификованом већином. И Будимпешта и Варшава суочавају се с такозваним поступком према чланку 7 због владавине закона попут слободе медија или ограничавања независности правосуђа.
 

ЕУ ће посудити укупан износ на финансијским тржиштима

Укупни износ који ће повећати вриједност буджета ЕУ за раздобље 2021.-2027. више од 1,824 билиона еура Еуропска унија ће посуђивати ​​на финансијским тржиштима.

"Успјели смо. Европа је јака, Европа је уједињена ", коментарисао је договор Цхарлес Мицхел који је био видно задовољан. 
Према његовим ријечима, резултат је успјех за свих 27 држава чланица које су у критичном тренутку показале одговорност и солидарност.

Према његовим ријечима, челници су се напокон договорили о свим битним ставкама фонда, из којег ће се средства повлачити у складу са климатским циљевима ЕУ и условити поштовање владавине закона.

Укупни износ бесповратних средстава у фонду за обнову биће 390 милијарди еура, док ће 360 милијарди бити спремно за кредите. 

Управо је тај однос био главна контроверзна тема преговора, због које су такозване зелене државе одбиле приступити споразуму. Холандија, Аустрија, Шведска и Данска, страхујући од великог заједничког дуга, на крају су захтијевале смањење директних субвенција с првобитно планираних пола билиона на 110 милијарди еура.

Италија и Шпанија, које ће, као земље које су највише погођене пандемијом цовиду-19, бити далеко највећи приматељи фонда, подржале су, заједно с Њемачком и Француском, највећи могући пакет грантова; компромис је на крају оних споменутих 390 милијарди.

Према ријечима предсједнице Европске комисије Урсуле вон дер Леyен, споразум је кључни корак ка опоравку европских економија, које се тренутно опорављају од посљедица коронавируса и суочавају се са значајним падом ове године.

Повлачење средстава из фонда биће повезано са имплементацијом националних програма реформи, на које ће се свака држава морати обавезати. Кључно је што су улагања из фонда и буджета повезана с преласком на климатску и дигиталну економију, рекао је шеф извршне власти у ЕУ.

Државе би требале вратити кредит до средине овог вијека, уз помоћ нових извора прихода у заједничком буджету. Према споразуму, земље су се обавезале да ће помоћи да се буджет пуни новом таксом од нерециклиране пластике а разговараће се о додатним ресурсима.

Самит, који је завршен јутрос, почео је у петак и првобитно је био заказан као дводневни догађај. Временски се сједница "отегла" и трајала је као досад најдужи самит Уније у децембру 2000. године, када је реформа институција ЕУ била неопходна за будуће ширење европског блока на исток.
 

 


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.