Ђилас испред РТС-а: Небојша Стефановић због лажне дипломе да поднесе оставку

Председник Странке слободе и правде и један од лидера Савеза за Србију (СзС) Драган Ђилас казао је, поводом тврдњи да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није завршио основне академске студије, да Стефановић треба да поднесе оставку.

Agencije / 10. јул 2019

printskrin N1

Ђилас је још рекао да факултет Мегатренд у Лондону постоји од 1990. године и да је једино 1994. имао приход у износу од 412 британских фунти и да није регистрован за образовне делатности.

Он је новинарима испред зграде Радио-телевизије Србије (РТС) казао да та компанија у Србији постоји од 1991. године и да није порески обвезник Србије, па да ће самим тим поднијети пријаву британским властима да провере да ли је плаћала порез у Британији, гдје је и регистрована.

Упитао је како је онда та компанија функционисала, плаћала професоре, како је платила Сава центар у Београду и где су им студенти уплаћивали школарину.

"Пре свега здрав разум тражи да се запитамо да ли је ико чуо да се неки факултет зове 'интернатионал еxперт цонсортиум лимит'. Да ли бисте се ви уписали, или уписали дете, на нешто што се тако зове", упитао је Ђилас и додао да та компанија никада није била регистрована за образовне дјелатности у Великој Британији.

Додао је да самим тим та компанија није могла да одржава било каква предавања у Београду на основу школског програма кога нема и који британске и српске власти нису одобриле.

Ђилас је упитао по ком образовном програму и које државе је одобрено да Небојша Стефановић и још 1.054 људи похађа ту наставу и на ком језику.

Он је упитао министра Стефановића да, ако је програм био на српском, зашто онда није уписао Мегатренд факултет у Београду, као и упитао на који начин су професори били плаћени, како је тај факултет плаћао Сава центар и све остале трошкове.

Ђилас се осврнуо и на ауторски текст предсједника Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића у "Политици" у којем је навео, како је рекао, да "лидери опозиције презиру свој народ".

"Александре Вучићу, никога ми не презиремо, чак ни тебе", поручио је Ђилас председнику Србије и додао да Савез за Србију не дели људе по томе колико су образовани.

"Ми говоримо о томе да је један човек на високој функцији фалсификовао своју факултетску диплому", рекао је Ђилас и додао да је дужност Стефановића да поднесе оставку, а ако не он, онда ће морати премијерка Ана Брнабић и председник Србије Александар Вучић

Лидер Двери и један од лидера СзС Бошко Обрадовић казао је да јавни медијски сервис још увек није пренио ниједну информацију о "најкрупнијој афери на српској политичкој сцени у последњих неколико година".

Он је навео да СзС у потпуности располаже документацијом коју су спремили да предају главном и одговорном уреднику РТС-а с циљем да сазна да је, како је оцијенио, друга најважнија личност у Србији и практично други човјек СНС-а огрезао у криминал и корупцију.

Обрадовић је навео да Стефановић никада није ни завршио факултет, а да је Комисија тог факултета омогућила да он са незавршеним факултетом настави студије.

Он је навео да је основа тог криминала и корупције то да је неко, како је оцијенио, завршио факултет, а да практично није похађао предавања и давао испите.

"Нема никакав доказ да је икада тај факултет студирао, нема индекс", рекао је Обрадовић и додао да тај факултет не постоји.

Он је казао да је на исти начин 1.054 људи завршило тај факултет који је регистрован у Лондону и затражио да факултет објави списак свих људи који су га завршили од 1990. до 2004. године.

Обрадовић је додао да је једини одговор на ту аферу оставка.

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.