Дипломирана инжењерка оставила посао у струци и отишла конобарити на Јадран

Најпозитивнија искуства су јој упознавање свих људи с којима ради, али и јако добре реакције од Шибенчана везане за њезину националност

rtl.hr / 16. октобар 2019

printscreen

Када је млада Јована Којић одлучила из Београда доћи у Шибеник и одрадити сезону, било јој је мало нелагодно због, како она искрено каже, тих хрватско-српских односа... 

Још кад је погледала карту и видјела да се Шибеник налази између Сплита и Задра, у којима је претходних година било одређених проблема с људима преко Дрине та се нелагода продубила. Но, како то обично бива у лијепим причама попут ове – догодило се нешто сасвим супротно – Јована се заљубила у Шибеник и Далмацију, пише Шибенски портал

"Конобарим у Модерату, а овдје сам намјенски дошла да зарадим новце како бих себе почастила аутомобилом и можда неким лијепим путовањем. Како? Па у једном тренутку нисам била задовољна послом у струци који сам обављала, а иначе сам дипломирана инжењерка промета. Желећи већу промјену, да не будем погрешно схваћена, у сјајној компанији сам радила, али како нисам успјела наћи адекватну замјену одлучила сам љето провести на хрватском приморју. Сасвим случајно сам упознала газду и водитеље Модерата у Београду, а будући да су они одлучили раднике интервјуирати особно не користећи агенције, мало нам је требало да стекнемо обострано повјерење и договор за сезонску сурадњу", испричала је Јована.

А долазак у Шибеник није био идиличан. Дошла је на кишни и тмуран дан средином липња. Након вишесатног путовања, сам град јој није дјеловао бајковит, више празан и сив.

"Рекла сам самој себи: 'Боже, само да буде лијепо вријеме'. Била сам смјештена у апартман у старом граду, па ми се дојам о граду убрзо промијенио", казала је Јована. Након неког времена прилично је завољела Шибеник који јој се сваким даном све више свиђа. Лијеп је и очуван стари град, прелијепе су тврђаве као заштитници града, УНЕСЦО-ви споменици, необичан заљев, а сам град је близу два национална парка и између два аеродрома тако да је све близу.

Мајка је звала више него 

"Један викенд сам отишла у Београд на четири дана. По повратку, кад сам улазила у Шибеник, осјетила сам срећу као кад се враћам кући и имам 'филинг' да ми унапријед тешко пада растанак с градом. Завољела сам Далмацију, прелијепа је. Људи, енергија, природа, плаже, не смијем заборавити далматински пршут и сјајна вина, нешто чега никад доста. Најдраже ми што ми је у потпуности промијењено мишљење о српско-хрватском односу и зато ми је драго што сам се одлучила на овај корак и захвална сам свима који су се трудили да ми љето буде јединствено", рекла је Јована која ће у будућности све своје пријатеље слати на љетовање у Далмацију.

Најпозитивнија искуства су јој упознавање свих људи с којима ради, али и јако добре реакције од Шибенчана везане за њезину националност. Свјетска путница Јована ће још неколико дана радити у Шибенику па се враћа кући пронаћи посао у струци. 

Али, увијек ће се враћати. Први повратак ће бити на божићни домјенак у фирми, и то с благословом мајке која се изнимно плашила за њезину сигурност и тијеком љета ју је звала више него кад је била у Америци. Очито непотребно, пише Шибенски портал. 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.